Bombardier jedná o prodeji výroby letadel CRJ japonskému Mitsubishi

Mitsubishi Regional Jet. Foto: MitsubishiMitsubishi Regional Jet. Foto: Mitsubishi

Velký odchod kanadské společnosti Bombardier z leteckého byznysu pokračuje. Firma dnes oficiálně potvrdila, že jedná s japonskou společností Mitsubishi Heavy

Velký odchod kanadské společnosti Bombardier z leteckého byznysu pokračuje. Firma dnes oficiálně potvrdila, že jedná s japonskou společností Mitsubishi Heavy Industries o odprodeji celého výrobního programu letadel CRJ (Canadair Regional Jet). Bombardier už dříve opustil výrobu letadel CSeries (nyní Airbus A220) a segment turbovrtulových letadel.

O pokročilých jednání obou firem informoval jako první odborný server The Air Current. Obě firmy vzápětí jednání potvrdily.

K finální dohodě má dojít podle všeho před aerosalonem v Paříži, kde by měla být transakce oznámena. Bombardier by měl mít po prodeji další divize volné ruce k tomu věnovat se jediné letecké aktivitě, privátním bizjetům.

Mitsubishi s velkým zpožděním představilo letadlo MRJ, pro které je CRJ nemalou konkurencí. Bombardier naopak už dříve oznámil postupný odchod z většiny leteckého byznysu, prodává například svoji velkou továrnu na křídla a další součásti letadel v severoirském Belfastu.

Program CRJ je pro Bombardier dlouhodobě ztrátový, firma nemá už po roce 2020 na tato letadla žádné další zakázky. Na trh regionálních proudových letadel s kapacitou do 100 míst chce naopak vstoupit Mitsubishi.

Konkurence mezi výrobci letadel výrazně prořídla: Airbus koupil výrobu Cseries od Bombardieru, výrobu osobních letadel Embraer ovládl Boeing. Na trhu tak zůstává ještě ruský Suchoj a čínský Comac.

Mitsubishi očekává, že první letadlo dodá zákazníkům příští rok, původně mělo létat od roku 2013. Letadlo zatím čeká na schválení. Prvním zákazníkem mají být japonské aerolinky All Nippon Airways.

Tagy bombardier Canadair Regional Jet CRJ Mitsubishi MRJ Top
1 komentář