Bohumínská Drátovna dodá lana pro remorkéry v Suezském průplavu

Vyprošťování lodi Ever Given uvízlé v Suezském průplavu na jaře 2021. Foto: Suez Canal AuthorityVyprošťování lodi Ever Given uvízlé v Suezském průplavu na jaře 2021. Foto: Suez Canal Authority

Česká firma uspěla v silné konkurenci zejména korejských výrobců lan. Dodá lana o průměru 52 až 74 milimetrů.

Společnost ŽDB Drátovna z Bohumína na Karvinsku začala dodávat ocelová lana pro remorkéry v Suezském průplavu. Lodě s výkonným motorem a poměrně malou vlastní tonáží se používají zejména k tažení nebo tlačení vysokotonážních lodí. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Petra Macková Jurásková.

„Provoz Lanárna postupně do konce září dodá belgické firmě Eurocable sedm šestipramenných lan s drátěnou duší o délkách 600 až 1 200 metrů. Hodnota zakázky dosáhla téměř pěti milionů korun,“ řekla mluvčí. Lana mají průměr v rozmezí 52 až 74 milimetrů a celková hmotnost sedmi lan dosáhne 90 tun.

„Získání zakázky lze právem považovat za triumf, neboť jsme uspěli v silné konkurenci zejména korejských výrobců lan. V naší republice jsme dokonce jediní, kdo umí lano takových průměrů vyrobit,“ řekl vedoucí prodeje provozu Lanárna Jiří Foltyn.

ŽDB Drátovna je dceřinou firmou Třineckých železáren. Zaměstnanci lanárny v minulosti vyrobili několik speciálních lan pro evropská horská střediska, například v roce 2020 dodali speciální tažné lano pro lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnický štít nebo loni dodali lano pro novou lanovku v areálu Červenohorského sedla v Jeseníkách.

Provoz Lanárny byl založen v roce 1951 za účelem výroby těžních lan pro blízké doly. Vzhledem k postupnému útlumu těžby v České republice a rozšíření strojního zařízení se postupně začal více orientovat i na speciální jeřábová lana, lana pro lanovky a vleky, rybářská lana a lana pro všeobecné použití. Aktuálně se roční výroba pohybuje okolo 6 000 tun, více než 95 procent produkce firma exportuje, nejčastěji do Německa, zemí Beneluxu, Polska a Velké Británie. Lana dodává také do USA, Číny, Singapuru, Maroka nebo Spojených Arabských Emirátů.

ŽDB Drátovna má přibližně 1 000 zaměstnanců. Hlavní výrobkové portfolio firmy tvoří tažený drát, žíhaný drát, ocelová lana, ocelové kordy, pružiny a kovové tkaniny.

Tagy Suezský průplav ŽDB Drátovna
6 komentářů