Boeingu ubývají zakázky na 737 MAX, firma má letos v objednávkách zápornou bilanci

Boeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air CanadaBoeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air Canada

Výrobce letadel Boeing zaznamenal po lednovém půstu objednávky na nová letadla, celková bilance za první dva měsíce je ale záporná.

Výrobce letadel Boeing zaznamenal po lednovém půstu objednávky na nová letadla, celková bilance za první dva měsíce je ale záporná. Kvůli zrušení jiných objednávek je zatím letos v počtu zakázek v mínusu.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat o objednávkách a dodávkách za únor. Podle nich sice firma získala v únoru 18 objednávek na nová letadla, současně ale ztratila už dříve dohodnuté zakázky na 46 letadel. V praxi tak má Boeing za letošní rok -28 objednávek. Akcie Boeingu během dne spadly o 17 % na nejnižší hodnotu za poslední rok.

Mezi zákazníky, kteří v únoru zrušili část objednávek, je Air Canada. Firma zrušila objednávku na jedenáct letadel, počítá ještě s dalšími 26 stroji. Leasingová společnost Japan Investment Advisors škrtla ze své objednávky deset letadel 737 MAX.

V objednávkách zakázek, které jsou ale ve skutečnosti pouze změnou typu: Air Lease Corp přeměnil objednávku z devíti 737 MAX na tři letadla 787, Oman Air objednávku z desíti uzemněných 737 MAX na čtyři 787. Deset zakázek na 787 je pro neznámého zákazníka.

Výrobce letadel nečekají lehké časy i kvůli pandemii koronaviru, která má drastické dopady na byznys leteckých společností. Airbus za únor rovněž nezaznamenal jedinou novou zakázku.

Tagy 737 max boeing Top
10 komentářů