Boeingu dál ubývají objednávky na 737 MAX, zrušených zakázek je už přes tisíc. V Evropě mu hrozí miliardová cla

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Světová obchodní organizace povolila Evropské unii uvalit cla na americké výrobky, to by se dotklo i Boeingu.

Boeing má za sebou další měsíc, kdy nezaznamenal jedinou novou objednávku na svá letadla. Naopak přišel o další zakázky. Kromě oslabené poptávky mu hrozí navíc jiný problém na evropském trhu. Světová obchodní organizce (WTO) schválila možnost uvalení cel na americké zboží včetně Boeingu na trzích Evropské unie.

Nepříznivá čísla o stavu objednávek i dodávek vychází z pravidelné zprávy amerického výrobce. Zatímco Airbus v září zaznamenal dodávku 57 letadel, Boeing jen 11, většinou navíc v armádní verzi.

V září zákazníci zrušili objednávky na 3 letouny 737 MAX, Boeing ale sám musel ze svých zásob objednávek vymazat dalších 48 letadel, protože již podle amerických účetních standardů nedávají dostatečnou jistotu, že jsou reálné. Jde například o objednávky od krachujících dopravců.

Od začátku roku Boeing takto vymazal z objednávek 570 letadel 737 MAX. Po započtení loňských škrtů už počet zrušených zakázek přesáhl tisíc kusů. Celkem má Boeing v zásobě ještě 3 357 letadel, Airbus na A320neo 5 992.

Oznámení o zrušených objednávkách přišlo ve stejný den, kdy Světová obchodní organizace povolila Evropské unii uvalit cla na dovoz zboží z USA v hodnotě až čtyř miliard dolarů ročně. Má jít o odvetu za dotace, které americká vláda poskytovala Boeingu. Spory o podporu výroby na obou stranách Atlantiku se vedou již 16 let, loni WTO umožnila zavedení cel na evropské zboží za podporu Airbusu. EU ve svém vyjádření uvedla, že věří v dohodu.

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX
4 komentáře