Boeing získal zakázku na 50 737 MAX. Ve flotile Allegiant Air začnou nahrazovat airbusy

Boeingy 737 MAX v barvách Allegiant Air. Foto: BoeingBoeingy 737 MAX v barvách Allegiant Air. Foto: Boeing

Nová letadla chce dopravce použít i na další expanzi, opce počítá s nákupem až stovky strojů.

Americká letecká společnost Allegiant Air se rozhodla pro dosud největší proměnu a omlazení své flotily od svého založení na konci 90. let minulého století.

Od Boeingu koupí celkem 50 letadel 737 MAX ve dvou verzích: nejmenší model 737-7 (30 kusů) a 737-8-200. Druhý model je verzí 737 MAX 8 s osmi přidanými sedačkami proti běžné verzi pro 189 cestujících, prvním zákazníkem tohoto typu je Ryanair. Kontrakt oznámil Boeing v tiskové zprávě. Opce počítá s možností dodávek dalších 50 letadel.

„I když základem naší strategie zůstává využívání starších letadel, dodávka stovky nových strojů nám přinese řadu benefitů, především v podobě možnosti dalšího růstu i nižšího vlivu na životní prostředí,“ uvedl šéf Allegiant Maurice J. Gallagher. Nová letadla mají být dodána od roku 2023 do roku 2025.

Allegiant aktuálně létá s airbusy A319 a A320, v poslední dekádě si dokonce u Airbusu poprvé objednal i nová letadla. Do té doby létal pouze s letadly pořízenými z druhé ruky. Byznys model firmy je orientovaný na cesty na dovolenou, dopravce spojuje zejména menší letiště s oblíbenými americkými destinacemi pro volný čas, například Las Vegas či Floridu. I díky nízkým fixním nákladům v podobě malých odpisů za starší letadla si firma může dovolit nechávat letouny často na zemi a obsluhovat nepříliš vytížená letiště.

 

Tagy Allegiant Air boeing Boeing 737 MAX
15 komentářů