Boeing získal prvního afrického zákazníka na nový 777X, Ethiopian Airlines jich koupí až 20

Boeing 777-9 v barvách Ethiopian Airlines. Zdroj: BoeingBoeing 777-9 v barvách Ethiopian Airlines. Zdroj: Boeing

Dopravce se zavázal odebrat osm letounů, na dalších až dvanáct bude mít opci.

Dálková flotila letecké společnosti Ethiopian Airlines se rozroste o minimálně osm nových Boeingů 777-9. Etiopský dopravce je tak prvním africkým zákazníkem připravovaného nejdelšího osobního letounu světa. Na dalších dvanáct strojů má navíc opci. Boeing o tom informoval v tiskové zprávě.

„Těší nás, že můžeme pokračovat v určování trendu v africkém letectví přijímáním špičkových technologií ke zlepšování služeb a spokojenosti zákazníků. Boeing 777-9 nabízí větší flexibilitu, nižší spotřebu a emise,“ uvedl generální ředitel Ethiopian Airlines Group Mesfin Tasew.

Nové 777X mají Etiopijcům pomoci s expanzí a obnovou flotily co do velikosti, doletu i kapacity tak, aby dosáhla na trhy s vysokou poptávkou v Africe, Asii, Evropě a Severní Americe. Letouny budou vlajkovou lodí Ethiopian Airlines.

Stroje amerického výrobce tvoří nyní více než polovinu flotily aerolinky. Ta provozuje Boeingy 787, 777, 767, 737 NG i 737 MAX. Právě MAXy hrají v příběhu Ethiopian Airlines během posledních let jednu z hlavních rolí. Čtyři a půl roku po tragické nehodě jednoho z MAXů se africký dopravce v listopadu loňského roku rozhodl nakoupit další letadla tohoto typu. U Boeingu dopravce objednal celkem 20 letadel 737 MAX.

Šlo o poslední tečku za roky sporů, které mezi dopravcem a výrobcem proběhly po nehodě. Nehoda Ethiopian Airlines vedla ke globálnímu pozastavení provozu letadel tohoto typu a výměně řídicího systému letadla.

Tragická nehoda zapomenuta. Ethiopian Airlines objednaly další letadla 737 MAX

Tagy 777X boeing Boeing 777X Ethiopian Airlines
3 komentáře