Boeing věří v další růst letectví, snížil však odhady poptávky po nových letadlech

Boeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: BoeingBoeing 737 MAX společnosti GOL. Foto: Boeing

Tahounem růstu letecké dopravy má být v příštích dvaceti letech Asie.

Výrobce letecké techniky Boeing je přesvědčen, že ve střednědobém výhledu letecká doprava po celém světě dál poroste podobným tempem, jako do nástupu pandemie koronaviru.

Vyplývá to z nového výhledu celého oboru, který Boeing zveřejnil minulý týden. V něm řeší poprvé i dopady pandemie koronaviru, která podle Boeingu sníží poptávku do roku 2030 v součtu o zhruba dva tisíce letadel. Aerolinky do té doby budou potřebovat 18 350 nových letadel, o jedenáct procent méně než předpokládal Boeing ještě loni.

Boeing ale očekává, že trh se postupně vrátí k růstu, odhaduje zhruba čtyři procenta za rok. Hlavním tahounem poptávky mají být především menší úzkotrupá letadla do 200 cestujících. V tomto segmentu má Boeing aktuálně jen svůj uzemněný model 737 MAX.

Aktualizací prošla i dvacetiletá prognóza vývoje trhu. V té Boeing očekává téměř zdvojnásobení počtu letadel až na 48 400 kusů. Největší skok má nastat především v Asii, kde má být v budoucnu až 40 % všech letadel na zeměkouli. Za dvacet let se má dodat celkem 43 tisíc nových letadel, výrazná většina z nich má být úzkotrupých. Počet cestujících po celém světě má růst o čtyři procenta ročně.

Tagy boeing Boeing Market Outlook prognóza vývoje letecké dopravy
6 komentářů