Boeing po téměř dvou letech předstihl Airbus v počtu dodaných letadel za měsíc

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska Airlines

Boeingu pomohly v číslech dodávky již dávno vyrobených strojů.

Poprvé od března roku 2019 zaznamenal Boeing nepatrné vítězství nad svým evropským rivalem Airbusem. Za leden dodal svým zákazníkům 26 letadel, zatímco Airbus 21 strojů.

Boeing v lednu těžil z obnovení dodávek letadel 737 MAX, které postupně mohou znovu létat. Jde ale o letadla, která už byla většinou dávno vyrobena a čekala jen na možnost předání. MAX tvořil většinu všech dodávek: celkem 21 kusů. Třetí měsíc po sobě neodebral žádný zákazník model 787 Dreamliner.

Oproti loňskému lednu dodal Boeing dvojnásobný počet letadel. Většina letadel zamířila k americkým zákazníkům: šest odebraly Southwest Airlines, po pěti American Airlines a United Airlines, další dva Alaska Airlines.

Airbus v lednu dodal 21 letadel, z toho 12 bylo typu A320family, přímého konkurenta 737 MAX.

Boeing v lednu přišel o třináct objednávek, všechny na 737 MAX. Boeing má v zásobě 3 202 zakázek na 737 MAX, Airbus u A320 téměř dvojnásobek: 5 822. Z posledních údajů o zakázkách vyplývá i jasnější plán na konec výroby Boeingu 747. Zbývá dodat posledních jedenáct kusů, konec by měl nastat v říjnu příštího roku.

Tagy Airbus boeing
1 komentář