Boeing otočil. Doporučil pilotům 737 MAX, aby zašli před návratem do provozu nejprve na simulátor

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Tři sta dní po uzemnění letadel Boeing 737 MAX Boeing otočil zásadně svůj postoj k výcviku jejich pilotů. Nově výrobce

Tři sta dní po uzemnění letadel Boeing 737 MAX Boeing otočil zásadně svůj postoj k výcviku jejich pilotů. Nově výrobce doporučil, aby před návratem těchto letadel do vzduchu absolvovali ještě zkušební let na simulátoru. Dosud to Boeing nepovažoval za nutné.

Boeing nové doporučení oznámil ve svém tiskovém prohlášení.  „Jde o doporučení, které bere v úvahu náš závazek k bezpečnému návratu do provozu,“ uvedl Boeing v prohlášení. Pověřený šéf Boeingu Greg Smith uvedl, že bezpečnost je největší prioritou firmy.

Dříve Boeing tvrdil, že než začnou piloti ovládat stroje 737 MAX, bude jim stačit trénink na počítačovém simulátoru. Doporučení zkušebních letů na plně funkčních simulátorech má ale i další dopad: zařízení není zatím mnoho a i když budou aerolinky už mít povolení k provozu s letadly 737 MAX, mohou mít nedostatek pilotů, kteří opětovným zkušebním letem na simulátoru prošli.

Po celém světe je pouze 34 simulátorů na Boeing 737 MAX. Nedostatek by bylo možné řešit softwarovou úpravou simulátorů na letadla 737 NG, Boeing ale neuvedl, zda to bude technicky možné. Jeden ze simulátorů je i v Česku: loni ho otevřela společnost Czech Aviation Training Centre.

Konečné slovo ohledně typu tréninku bude mít americký Federální úřad pro letectví (FAA). Ten loni doporučil pouze počítačový trénink. Aby piloti strojů 737 MAX trénovali i na leteckém trenažéru, se přimlouvaly rodiny obětí obou smrtelných nehod.

Tagy boeing uzemnění letadel 737 MAX
6 komentářů