Boeing může opět dodávat letouny 737 MAX, úřad schválil změny v elektroinstalaci

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Boeing může během několika dnů obnovit dodávky nových letadel.

Americký úřad civilního letectví (FAA) schválil Boeingu dokumentaci ke změnám v elektroinstalaci letadel 737 MAX. Kvůli možné vadě zakázal úřad v dubnu dodávku nových letadel a uzemnil část letounů, které už létaly.

Boeing v reakci na oznámení FAA uvedl, že během několika dnů obnoví dodávky již vyrobených letadel. Dopravcům, kteří museli letouny opět uzemnit, zašle nové servisní pokyny, jak mají letadla upravit.

Závady na elektroinstalaci byly další ranou do pověsti Boeingu. Odstavení části letadel přišlo jen pár měsíců poté, co úřady zrušily téměř dvouletý zákaz provozu těchto letadel. Pro Boeing by obnovení dodávek mělo znamenat i posílení příjmů v podobě plateb za dokončená a předaná letadla. Akcie Boeingu krátce po oznámení povolení reagovaly čtyřprocentním vzestupem. Problém se nijak netýkal řídícího systému, kvůli kterému byly letouny odstaveny.

I kvůli problémům s elektroinstalací dodal Boeing za duben zákazníkům jen 17 letadel, za první čtyři měsíce celkem 94 strojů. V dubnu dodal jen čtyři letouny 737 MAX, číslům pomohla obnova dodávek dreamlinerů. Konkurenční Airbus dodal v dubnu 45 letadel.

Tagy 737 max boeing FAA
1 komentář