Boeing jedná s úřady kvůli již čtvrté výrobní chybě stroje 787 Dreamliner

Boeing 787-8. Foto: BoeingBoeing 787-8. Foto: Boeing

Americký výrobce letecké techniky Boeing jedná s Federálním úřadem pro letectví (FAA) kvůli již čtvrté zjištěné výrobní chybě letounu 787

Americký výrobce letecké techniky Boeing jedná s Federálním úřadem pro letectví (FAA) kvůli již čtvrté zjištěné výrobní chybě letounu 787 Dreamliner. Firma se sídlem v Chicagu to uvedla ve čtvrtek večer. Problém podle jejího vyjádření bezprostředně neohrožuje bezpečnost letu a na jeho odstranění se pracuje. V srpnu jiná zjištěná závada přiměla Boeing k tomu, aby vyzval aerolinky k přerušení provozu osmi letounů 787 Dreamliner kvůli opravě.

Nejnovější chyba byla podle vyjádření firmy zjištěna už koncem loňského roku a týká se horizontálního stabilizátoru. „Očekáváme, že to bude vyžadovat jednorázovou kontrolu během pravidelně plánované údržby,“ uvedl Boeing. Podle zdroje agentury Reuters by mohlo být povoláno ke kontrole až 900 strojů dreamliner. FAA už v pondělí indormoval, že se zabývá dvěma jinými výrobními nedostatky strojů dreamliner.

Americký výrobce letadel se kromě problémů s modelem dreamliner a se svým nejprodávanějším letadlem 737 MAX ocitl letos v těžké situaci vzhledem ke koronavirové krizi. Ta paralyzovala leteckou dopravu a prudce snížila poptávku po nových letounech.

V srpnu získal Boeing objednávky na osm letadel, včetně letošních prvních objednávek na letadlo 737 MAX. O objednávky na 20 strojů však také přišel. Sedmý měsíc za sebou tak počet zrušených objednávek překonal počet nově získaných.

ČTK

Tagy Boeing 787 Dreamliner FAA výrobní chyba
Žádné komentáře