Boeing ecoDemonstrator se vrací na nebe, výrobce na něm otestuje tři desítky technologií

Boeing 777-200ER sloužící v testovacím programu ecoDemonstrator. Zdroj: BoeingBoeing 777-200ER sloužící v testovacím programu ecoDemonstrator. Zdroj: Boeing

Aktuálně létá v testovacím programu ecoDemonstrator letoun Boeing 777-200ER.

Boeing 777-200ER létající v testovacím programu ecoDemonstrator amerického výrobce letadel se vrací na nebe. Od tohoto měsíce budou na letounu testovány tři desítky technologií. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

„Testy se zaměří zejména na zvýšení bezpečnosti a efektivity provozu na letištích a snížení hluku na zemi, materiály, které snižují podíl odpadu ve výrobním procesu a koncepty kabin zvyšující bezpečnost a zároveň snižující nároky na práci posádek a čas potřebný k údržbě,“ uvedl Boeing na Facebooku.

EcoDemonstrator bude aktuálně testovat například pojíždění na letištích na jeden motor, strmější sestup a přiblížení se souvislým klesáním, a to kvůli snížení hluku, spotřeby paliva a emisí, izolaci kabiny pro lepší odhlučnění a regulaci vlhkosti a teploty či senzory v sedadlech detekující, zda cestující během pojíždění zůstávají sedět.

Z laboratoře rovnou do provozního prostředí

„Program Boeing ecoDemonstrator nám pomáhá provádět hmatatelná vylepšení našich produktů. Umožňuje snížit dopady létání na životní prostředí, zvýšit komfort cestujících a posílit bezpečnost našich letadel,“ uvedla šéfka sekce komerčních letadel společnosti Boeing Stephanie Pope.

Podle ředitele Boeingu pro udržitelnost Briana Morana otestoval ecoDemonstrator od svého prvního vzletu v roce 2012 na 250 technologií. Téměř každý testovací let je navíc s udržitelným leteckým palivem (SAF). Letos bude vlajkový letoun létat na směs SAF a konvenčního paliva v poměru 30:70.

Boeing se chlubí tím, že program ecoDemonstrator urychluje inovace vyjímáním slibných technologií z laboratoře a jejich testováním v provozním prostředí. Od zahájení programu v roce 2012 sloužilo jako létající testovací stanoviště celkem jedenáct letadel.

Tagy boeing Boeing ecoDemonstrator ecoDemonstrator
17 komentářů