Boeing dodá padesát 737 MAX Vietnam Airlines

Boeing 737 MAX v barvách Vietnam Airlines. Zdroj: BoeingBoeing 737 MAX v barvách Vietnam Airlines. Zdroj: Boeing

Dodáním nových Boeingů dojde u Vietnam Airlines k výrazné proměně flotily, kterou dnes tvoří především letadla Airbusu.

Letecká společnost Vietnam Airlines nakoupí padesát Boeingů 737 MAX. Závazek oznámili představitelé dopravce se zástupci výrobce během oficiální návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena ve Vietnamu. Akvizice má přispět k cíli země stát se předním leteckým uzlem.

„V souladu se strategií rozvoje naší flotily na období 2025 až 2030 a současně vizí do roku 2035 jsou investice do modernizace letadel zásadní pro podporu cíle prosperující společnosti,“ uvedl Dang Ngoc Hoa, předseda představenstva Vietnam Airlines.

Nové úzkotrupé stroje mají dopravci pomoci také s rozvojem a kvalitou jeho služeb na trasách ve vnitrozemí a po Asii. Aerolinka očekává rovněž nižší spotřebu paliva a lepší ekologické vlastnosti. Její nové MAXy budou schopné uletět až 6 480 kilometrů.

Dodáním nových Boeingů dojde u Vietnam Airlines k výrazné proměně flotily. Tu nyní tvoří především letadla evropského Airbusu, kterých je podle dostupných zdrojů 79. Boeingů je v barvách vietnamského dopravce dalších 15.

Závazek přispěje podle Boeingu k pevným vztahům s vietnamskými dodavateli s cílem vytvořit silný, efektivní a odolný globální dodavatelský řetězec. Dnes má americká firma v Hanoji svou kancelář. Právě posílení vztahů bylo při návštěvě Bidena ve Vietnamu velkým tématem.

Další MAXy pro SMBC Aviation Capital

Boeing získal také objednávku na model 737 MAX-8 od leasingové společnosti SMBC Aviation Capital. Firmě dodá dalších 25 těchto letadel. Jeden z předních pronajímatelů v oboru má tak spolu s nejnovější zakázkou u amerického výrobce nevyřízenou objednávku celkem na 81 MAXů.

Tagy 737 max boeing Boeing 737 MAX MAX Vietnam Airlines
Žádné komentáře