Konec legendy: Boeing do dvou let skončí s výrobou 747

Výroba Boeingu 747. Foto: BoeingVýroba Boeingu 747. Foto: Boeing

Boeing kvůli pandemii koronaviru zpomalí výrobu dalších modelů, oživení čeká nejdříve za tři roky.

Po více než půlstoletí skončí v roce 2022 výroba letadla Boeing 747. Letoun, který zpřístupnil dálkovou leteckou dopravu, se vyrábí už jen v nákladní verzi.

Konec výroby oznámil šéf Boeingu David Calhoun v dopise zaměstnancům, v kterém je informuje o současné nepříznivé situaci. „Výrobu ukončíme v roce 2022. Budeme dál podporovat údržbu toho to modelu,“ uvedl Calhoun.

Boeingu zbývá vyrobit posledních šestnáct letadel v nákladní verzi pro dopravce UPS. O konci výroby se spekuluje několik let kvůli malému zájmu aerolinek, velká část osobních dopravců s modelem zcela skončila. Za celou dobu se vyrobilo zatím 1 558 letadel tohoto typu v různých verzích.  Už příští rok skončí produkce Airbusu A380.

Kvůli pandemii koronaviru firma omezí výrazně produkci dalších typů letadel. Zpomalí chystaný nárůst produkce letadel 737 MAX, na začátku roku 2022 se firma chce dostat na 31 letadel vyrobených za měsíc. Současně omezí produkci letadel 777/777X na dva letouny měsíčně, původně měl Boeing vyrábět tři letadla měsíčně. Od příštího roku se sníží výroba letadel 787 Dreamliner na šest za měsíc. Ještě nedávno přitom firma oznamovala redukci na deset kusů měsíčně. Současně zvažuje, že sestěhuje výrobu dreamlinerů na jedno místo. Dosud je vyrábí ve dvou závodech: v Charleston v Jižní Karolíně a v Everettu ve státě Washington.

Calhoun v dopise oznámil, že firma si zajistila financování v podobě dalších 25 miliard dolarů, zastavila výplaty dividend, zpětný odkud akcií a další kapitálové výdaje. Boeing očekává, že zotavení potrvá nejméně tři roky. Podle dnes oznámených výsledků Boeingu  klesla ve druhém čtvrtletí čistá ztráta na 2,4 miliardy dolarů (53,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 2,94 miliardy USD. Firma loni vykázala rekordní ztrátu kvůli mimořádným nákladům souvisejícím s odstavením jejích strojů 737 MAX z provozu. Výsledky zaostaly za očekáváním a tržby kvůli koronaviru klesly.

Tagy boeing Boeing 747
3 komentáře