Boeing: další měsíc bez objednávek nových letadel, zakázky na 737 MAX dál ubývají

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing ukázal další čísla, která ukazují dramatický dopad současné situace na letectví. Za měsíc dodal Boeing pouze čtyři

Výrobce letadel Boeing ukázal další čísla, která ukazují dramatický dopad současné situace na letectví. Za měsíc dodal Boeing pouze čtyři letadla, ani jedno osobní. Firma nezískala jedinou objednávku na osobní letadla, naopak ztratila 14 dalších zakázek na problémové letouny 737 MAX.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat o objednávkách a dodávkách letadel. Minulý týden představená čísla Airbusu jsou podobně pesimistická, i když výrobce alespoň dodal podstatně více strojů.

Boeing musel z objednávkových knih přímo vyškrtnout 14 letadel 737 MAX a dalších 80 oficiálně přesunul z položky objednávek kvůli tomu, že už nejsou podle amerických účetních standardů považovány za jisté. Jde především o zakázky aerolinek, které už oznámily, že by rády kontrakty zrušily nebo dopravce, kteří se ocitli před krachem. Oficiální zrušení přišlo hlavně od leasingových společností, celkem šest kusů Boeing uvedl bez zveřejnění jména.

Boeing dodal v květnu čtyři letadla: jedno vojenské P-8, které vychází ze 737, jedno nákladní 767 pro UPS a dvě nákladní 777-F pro China Southern. V seznamu dodávek není například jediný dreamliner.

Tagy boeing
2 komentáře