Bloomberg: Boeing končí výrobu legendárních letounů 747

Boeing 747-8F v barvách UPS. Foto: BoeingBoeing 747-8F v barvách UPS. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing rozhodl podle agentury Bloomberg o konci výroby letadel 747. Legendární stroje, které změnily dálkovou dopravu, se nyní

Výrobce letadel Boeing rozhodl podle agentury Bloomberg o konci výroby letadel 747. Legendární stroje, které změnily dálkovou dopravu, se nyní již vyrábí pouze v nákladní verzi.

Bloomberg se ve svém textu odvolávání na své zdroje. Konec má nastat zhruba za dva roky, kdy doběhne poslední objednávka. Airbus se už dříve rozhodl ukončit produkci modelu A380.

Model 747 se vyrábí v různých verzích od roku 1970. Od té doby se jich vyrobilo 1 571 kusů, což z letadla po Boeingu 777 vytvořilo druhý nejprodávanější model širokotrupého stroje. Aerolinky se ale v posledních letech zaměřují na nové a úspornější menší stroje.

Boeing vyrábí poslední jumba pro společnost UPS, výroba běží tempem jedno letadlo za dva měsíce. Poslední jumbo pro osobní dopravu dodal Boeing Korean Air.

Boeing pro agenturu Reuters konec výroby nepotvrdil. „S výrobním tempem půl letadla za měsíc má program 747-8 před sebou ještě více než dva roky, abychom naplnili naše závazky,“ uvedl mluvčí Boeingu.

Tagy boeing Boeing 747 Top
6 komentářů