Bez kapek na skle a s úsporou vody. DPO zmodernizoval tramvajovou myčku v Porubě

Vozovna Poruba, zmodernizovaná tramvajová myčka. Pramen: DPOVozovna Poruba, zmodernizovaná tramvajová myčka. Pramen: DPO

DPO v posledních pěti letech investoval do myček téměř 70 milionů korun, když zmodernizoval čtyři z pěti mycích linek.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) zmodernizoval za 43 milionů tramvajovou myčku a čističku odpadních vod v porubské tramvajové vozovně. Automatický systém je podle podniku nyní úspornější, ekologičtější a má i estetické efekty. Po mytí nezůstávají na vozidlech stopy po kapkách.

Aktuálně skončil ověřovací provoz, který ukázal, že myčka umožňuje ve dvousměnném provozu umýt měsíčně na 150 vozů. Linka je průjezdná, tramvaj v ní zastaví a mycí portál ji objíždí. Myčka je vybavena dvěma vertikálními a jedním horizontálním kartáčem s automatickou elektronickou regulací přítlaku.

Práce na modernizaci myčky ve vozovně Poruba. Pramen: DPO

Práce na modernizaci myčky ve vozovně Poruba. Pramen: DPO

Součástí úprav je nově i změkčovač vody, který zajišťuje snížení tvorby vodního kamene v přívodních trubkách. Mycí program se volí na konkrétní typ tramvaje. Po ukončení mytí jsou všechny údaje k vozidlu, jako je počet mytí, spotřeba vody, mycích prostředků nebo energií, zaevidovány.

„Díky rekonstrukci čističky nejenže vodu lépe čistíme, ale také k mytí opětovně používáme a přispíváme k ekologickému provozu,“ uvedl šéf DPO Daniel Morys.

DPO v posledních pěti letech investoval do myček téměř 70 milionů korun, když zmodernizoval čtyři z pěti mycích linek. Vylepšené myčky jsou nově samoobslužné, mytí provádějí přímo řidiči po odstavení.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO tramvajová myčka vozovna Poruba
7 komentářů