BEMU, nový hit mezi kraji. Akutrolejové jednotky plánují nově v Olomouci

Nová jednotka Alstom Coradia Continental BEMU. Foto: AlstomNová jednotka Alstom Coradia Continental BEMU. Foto: Alstom

Dieselové vlaky budoucnost nemají, říká hejtman Olomouckého kraje.

Kraje v České republice začínají čím dál častěji mluvit o tom, že na neelektrifikované tratě nasadí v budoucnu akutrolejové jednotky, které umí kombinovat jízdu pod trolejí a na baterii. O nasazení jednotek označovaných také jako bateriové (BEMU) začíná mluvit i Olomoucký kraj.

Dieselové vlaky budoucnost nemají. V podstatě se už ani nevyrábějí. Naše budoucnost je v bateriových vlacích,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Podle něj do deseti let po kraji nebudou jezdit žádné dieselové vlaky.

Za poslední měsíc jde o další kraj, který se přihlásil k plánům na BEMU. Prvním krajem s bateriovými jednotkami má být Moravskoslezský v prosinci, delší dobu projekt akutrolejových jednotek připravuje Jihomoravský kraj. Během minulých týdnů oznámily plány na BEMU Plzeňský a Ústecký kraj. Nasazení BEMU jednotek umožní krajům současně i zavedení nových přímých spojů v relacích, kde dosud musí cestující přestupovat mezi vlaky závislé a nezávislé trakce.

S nasazením BEMU počítá i plán prosté elektrizace Správy železnic, konkrétně z Olomouce do Moravského Berouna. Dál do Krnova má jet vlak již pod trolejemi. Naopak po trati do Jeseníku by bateriové vlaky jezdit vůbec nemusely: Správy železnic zde počítá s prostou elektrizací celé trati.

Další prostá elektrizace má projektanty. Trať do Jeseníku by mohla i zrychlit

Tagy BEMU Olomoucký kraj
33 komentářů