AŽD Praha kupuje většinu ve firmě Brema, s kterou mění eskalátory v metru

Stanice metra Palmovka, foto: Zdopravy.cz/Josef PetrákStanice metra Palmovka, foto: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Společnost AŽD Praha posílí mimo svůj tradiční byznys železniční zabezpečovací techniky. Kupuje 70 % společnosti Brema, která se zabývá dodávkami

Společnost AŽD Praha posílí mimo svůj tradiční byznys železniční zabezpečovací techniky. Kupuje 70 % společnosti Brema, která se zabývá dodávkami technologických zařízení, zejména pak energetických.

Dlouho s nimi spolupracujeme, zapadá dobře do našeho portfolia,“ vysvětlil generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle. Transakci už posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podle Chrdleho si 30 % nechá zakladatel firmy a dosud jediný majitel Josef Matoušek. Brema patří mezi dlouhodobé dodavatele technologických zařízení,  zabývá se především výrobou a instalací rozvodných a kontrolních zařízení nebo poskytováním služeb správy nemovitostí.

Podle Chrdleho chce AŽD využít výrobní i vývojový potenciál společnosti. Pro AŽD Praha půjde také o posílení pozice v pražském metru, kde má Brema velkou část zakázek. Je dodavatelem například kompletní obnovy dopravního, energetického a technologického systému ve všech stanicích metra i na centrálním dispečinku, projektuje trakční zařízení. Veřejnost může její práci nejlépe vidět na výměně eskalátorů v pražském metru, několik zakázek získala společně s AŽD Praha.

Brema zaměstnávala podle výroční zprávy za finanční rok končící v březnu 2017 153 lidí, dosáhla obratu 600 milionů korun a zisku 28 milionů korun.

Cenu za transakci žádná ze stran neuvedla. Společnost AŽD Praha naopak po 13 letech prodává svůj podíl ve firmě Spálovský, která se rovněž zabývá energetikou.

AŽD Praha letos oznámila akvizici další firmy, kupuje společnost Starmon. Transakce není dosud dokončena.  Podle výroční zprávy AŽD loni klesly tržby na 6,89 miliardy korun, firma vydělala 391,3 milionu korun.

Tagy AŽD Praha Brema eskalátory v metru metro
Žádné komentáře