Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila loni přes 322 tisíc aut, nejvyráběnějším byl model Tucson

Odvoz vyrobených automobilů z Nošovic. Foto: Hyundai Motor Manufacturing CzechOdvoz vyrobených automobilů z Nošovic. Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Letos začnou v Nošovicích s výrobou nové generace modelu Kona Electric. Počet vyrobených elektrických aut zdvojnásobí.

Nošovická automobilka Hyundai vyrobila v loňském roce celkem 322 500 aut. Jde o meziroční nárůst o více než 17 %, v roce 2021 jich bylo 275 tisíc. Rekord v počtu vyrobených aut z roku 2016 však na Frýdecko-Místecku nepřekonali. I přes problémy v dodavatelských řetězcích a další negativní vnější vlivy se firmě podařilo překonat stanovený plán výroby o tisíc vozů.

Nejvyráběnějším autem z Nošovic byl i v roce 2022 model Tucson, který tvoří takřka 72 % celkové produkce závodu. Zhruba dva z pěti vyrobených vozů modelu Tucson jsou v hybridní nebo plug-in hybridní variantě. Modelová řada i30 se na produkci loni podílela 17 %. Vůz Hyundai i30 N tvořil 2 % produkce. Portfolio aut z Nošovic doplňuje elektromobil Kona Electric, který obstaral přes 9 % výroby. Elektromobily, hybridy a plug-in hybridy tvořily v roce 2022 ve výrobě bezmála 40 %.

Počet elektrických aut z Nošovic se letos zdvojnásobí

V průběhu letošního roku spustíme výrobu nové generace modelu Kona Electric, a očekáváme, že počet čistě elektrických aut zdvojnásobíme,“ uvedl prezident Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Changki Lee. Stejně jako v případě dalších modelů vyráběných v HMMC, i na vývoji modelu Kona Electric úzce spolupracuje tým inženýrů z Nošovic. Plán výroby pro letošní rok je stanoven na 328 500 vozů, takt výrobní linky se zrychlí z dosavadních 65 na 66 aut za hodinu.

V rámci postupného přechodu k elektromobilitě se v Nošovicích od listopadu nově kompletují baterie pro elektrifikovaná auta. Společnost Mobis Automotive Czech spustila v prostorách bývalé haly Převodovkárna 2, kde se dříve vyráběly manuální převodovky, nový provoz zaměřený na montáž baterií. V sousední hale Převodovkárna 1 pokračuje produkce manuálních převodovek i nadále. Kromě HMMC je velkým odběratelem manuálních převodovek také sesterský výrobní závod Kia v Žilině. Na podzim byla v Nošovicích vyrobena jubilejní 5 000 000. převodovka.

Z Nošovic do 65 destinací po celém světě energetické krizi a inflaci navzdory

K největším odběratelům aut z Nošovic se loni řadilo Německo, Velká Británie, Španělsko a Francie. Model Tucson ve velkém míří také do zemí na Blízkém a Středním Východě. Necelých pět procent loňské produkce bylo určeno pro český trh. Auta vyrobená loni v Nošovicích ale jezdí také např. v Hong Kongu, Nové Kaledonii nebo na ostrovech Mauricius a Madagaskar. Celkově šlo loni o 65 destinací.

I nošovický závod zasáhla energetická krize a inflace, konkrétně v cenách materiálu a logistiky. Nejinak tomu bylo s dostupností dílů a jejich dodávkami. Nedostatek polovodičových součástek byl dokonce ještě citelnější než v předchozích letech. Automobilka to uvedla v tiskové zprávě. K zastavení výrobních linek však nedošlo.

Tagy hyundai Hyundai Motor Manufacturing Czech
Žádné komentáře