Autobusoví dopravci založili pod hlavičkou Česmadu stránky na koordinaci dopravy uprchlíků

Přeprava Volyňských Čechů z Ukrajiny do Česka organizovaná Středočeským krajem. Foto: Středočeský krajPřeprava Volyňských Čechů z Ukrajiny do Česka organizovaná Středočeským krajem. Foto: Středočeský kraj

Projekt má zabránit tomu, aby uprchlíci na autobusy čekali dlouho v mrazu nebo aby některé autobusy jezdily poloprázdné.

Pomoc při přepravě uprchlíků z Ukrajiny do Česka by mohla být lépe organizována než dosud. Pod hlavičkou sdružení autodopravců Česmad Bohemia vznikl speciální projekt Autobusy Ukrajině, který má koordinovat příjezdy a odjezdy českých autobusů na polsko-ukrajinskou nebo slovensko-ukrajinskou hranici.

Stává se, že jeden den přijede více dopravců, kteří nakonec nejsou obsazeni a další den autobusy scházejí. Lidé potom čekají v mrazu a ani koordinátoři na místě jim nedokáží říct, kdy a zda přijede jiný autobus do ČR. Proto jsme se rozhodli neziskově za pomoci dvou programátorů a ve spolupráci s koordinátory na místě během dvou dnů vytvořit tyto webové stránky,“ řekl jeden z autorů projektu Jiří Mužíky.

Dopravci se mohou na stránkách zaregistrovat a vybrat termín vyslání záchranného autobusu. Na stránkách jsou také uvedeny kontakty na spolehlivé koordinátory na místě, kteří budou lidi směrovat do autobusů. „Byly zatím vybrány dva přechody, kde je situace nejhorší,“ dodal Mužíky. Jde o Vyšné Německé a Medyku. Od 7. března budou také spuštěny registrace řidičů, kteří se nabízejí, a dopravce by případně mohl tyto řidiče oslovit.

Pomoc běží u většiny dopravních podniků

Do pomoci se zapojilo neorganizovaně už několik desítek autobusových dopravců a dopravních podniků. Své autobusy na ukrajinské hranice vypravily například Umbrella či United Buses. DPP denně poskytuje autobusy pro přepravu uprchlíků z Ukrajiny, kterou koordinuje magistrát hl. města Prahy. Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) vypraví autobus pro matky a děti na Ukrajinu. Na úhradu pohonných hmot zřídil DPMÚL transparentní účet. V případě, že se peněz vybere více, pošle je na sbírku organizace Člověk v tísni.

Zájezdové autobusy mají připravené i dopravní podniky z Hradce Králové, Chomutova a Jirkova, Brna nebo Karlových Varů. Své kapacity nabídli zástupci dopravních podniků koordinátorům pomoci a jsou připraveni s převozem oběma směry pomoci. „Máme několik řidičů, Ukrajinců, kteří ačkoliv jezdí pouze s vozy MHD a nemohli by tedy vyrazit na dálkovou jízdu přes hranice, tak se nabídli, že by zajistili koordinaci přepravy osob a ujali se role tlumočníků. Za to jim velmi děkujeme,“ doplnil ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Vedení několika měst rozhodlo o zavedení bezplatné přepravy pro občany Ukrajiny ve veřejné dopravě. Aktuálně mohou MHD zdarma využívat Ukrajinci v Brně, Děčíně, Hradci Králové, Chomutově a Jirkově, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou, Mostu a Litvínově, Ostravě, Plzni, Praze, v Ústí nad Labem a v Ústeckém kraji prostřednictvím Dopravní společnosti Ústeckého kraje. Dopravní podnik města České Budějovice provozuje od 4. března speciální kyvadlovou linku mezi vlakovým nádražím a Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, které Jihočeský kraj zřídil na Letišti České Budějovice v Plané. Do centra míří stovky občanů Ukrajiny, kteří přijeli do Českých Budějovic.

Tagy Autobusy Ukrajině pomoc Ukrajině
7 komentářů