Autobusové soutěže na jihu: GW Bus míří za obhajobou Budějovicka, přichází Zemek

Autobusové nádraží v Trhových Svinech je po rekonstrukci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAutobusové nádraží v Trhových Svinech je po rekonstrukci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V jižních Čechách se začínají rýsovat výsledky soutěže, která na příštích deset let rozhodne o podobě autobusové mapy kraje. Hejtmanství

V jižních Čechách se začínají rýsovat výsledky soutěže, která na příštích deset let rozhodne o podobě autobusové mapy kraje. Hejtmanství výsledky zatím tají, 10. června byl nicméně odsouhlasen protokol o otevírání obálek a rozeslán účastníkům. Podle informací deníku Zdopravy.cz z několika na sobě nezávislých zdrojů dojde – pokud nebudou výsledky dodatečně administrativně změněny – k výraznému přeskupení sil.

Odlišně dopadly dvě velké skupiny, které na jihu Čech dlouhodobě působí. Zatímco Jihotrans (GW Bus) míří za obhajobou klíčové oblasti Českobudějovicka, ICOM, pod který spadá ČSAD Jindřichův Hradec, zřejmě o jižní Čechy přijde. Bez jediné oblasti patrně zůstane i táborská firma Comett Plus, naopak ve dvou okresech bodoval další místní hráč ČSAD Autobusy České Budějovice ze skupiny ÖBB-Postbus.

Největší změnou je nástup ČSAD Autobusy Plzeň ze skupiny Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka. Z-Group nabídla nejnižší cenu ve třech okresech. Deník Zdopravy.cz má povědomí i o nejnižší nabídce pro Písecko, nemá ji ale potvrzenou alespoň ze dvou nezávislých zdrojů. Proto zatím firmu s nejnižší cenou neuvádí. V soutěži propadla Arriva, která se přihlásila do všech souborů a ani v jednom nebyla nejlevnější.

Kraj by chtěl mít smlouvy podepsané v srpnu, vítězové pak vyjedou příští rok. Plány nicméně může narušit případné řešení sporů u antimonopolního úřadu. Celkový roční nájezd podle smlouvy je 20,87 milionu kilometrů. Celkový objem zakázek se odhaduje na deset miliard. Kraj je rozdělen na sedm autobusových oblastí, které fakticky kopírují okresy.

Jednotlivé provozní oblasti, roční objem výkonů v km a účastníci s nejnižší cenou

Provozní oblast České Budějovice – 3 840 009 – GW Bus

Provozní oblast Český Krumlov – 2 626 381 – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)

Provozní oblast Jindřichův Hradec – 3 650 654 – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)

Provozní oblast Písek – 2 432 577 – ?

Provozní oblast Prachatice – 2 606 546 – ČSAD Autobusy Plzeň

Provozní oblast Strakonice – 2 633 424 – ČSAD Autobusy Plzeň

Provozní oblast Tábor – 3 083 954 – ČSAD Autobusy Plzeň

Tagy Jihočeský kraj zajištění dopravní obslužnosti Jihočeského kraje
32 komentářů