AURES: Ojetý automobil se loni prodával nejčastěji 41 dní, déle než za covidu

Centrála AAA Auto v Dolních Chabrech. Foto: Aures HoldingsCentrála AAA Auto v Dolních Chabrech. Foto: Aures Holdings

I přes rostoucí zájem o elektromobily byla vloni jedním z nejdéle inzerovaných automobilů Škoda Enyaq.

Spolu s rostoucí nabídkou na trhu ojetin se vloni stabilizovala doba, za kterou nejčastěji inzerent prodá svůj automobil. Doba inzerce automobilu na českém trhu byla nejčastěji 41 dní, o rok dříve to bylo 40 dní. Na nového majitele tak auta čekala výrazně déle než v době covidu 32 dní), kdy byl na trhu nedostatek ojetin. Vyplývá to z monitoringu trhu ojetých automobilů skupiny AURES Holdings, která provozuje autobazary AAA AUTO a Mototechna.

Nejrychleji se prodávají veterány nebo sběratelské vozy v perfektním stavu. I přes rostoucí zájem o elektromobily byla vloni jedním z nejdéle inzerovaných automobilů Škoda Enyaq, u které medián od zveřejnění inzerátu k prodeji činil 119 dní.

„Po dlouhých letech výpadků ve výrobě a klesající nabídce se vloni trh začal opět stabilizovat a na českém trhu přibylo meziročně několik tisíc aut. To ovlivnilo i dobu, za kterou se automobil prodá. Zájemci o koupi vozu mohou vybírat z širší nabídky, proto se v loni opět prodloužila délka doby inzerce ojetin,“ uvedl ředitel AURES Holdings Petr Vaněček. Podle něj lidé vybírají déle rovněž v důsledku ekonomických potíží. „Aby jejich investice do lepšího automobilu dávala v současné ekonomické situaci opravdu smysl,“ doplnil Vaněček.

I tak jde o jednu z nejnižších hodnot za posledních šest let. Před covidem v roce 2018 se vůz prodával v průměru 50 dní. Nejrychleji podle analýzy mizí vozy s investičním potenciálem. Mezi nejrychleji mizícími vozy z nabídky byla například Alfa Romeo 159, Toyota ProAce Verso nebo Mercedes Viano. Rychleji než průměr jde na odbyt také nejoblíbenější Škoda Octavia (37 dní). V desítce nejprodávanějších automobilů se naopak nejdéle prodává Škoda Karoq, u které se doba prodloužila nejvýrazněji, a to o 12 na 48 dní.

U elektromobilů se loni nejrychleji prodávala Tesla Model 3, konkrétně 29 dní.

Analýza Aures Holdings zahrnuje pouze modely, které se v nabídce vyskytly alespoň ve sto kusech.

Tagy Aures Holdings ojeté vozy
6 komentářů