Aplikací PID Lítačka jde nově platit v Praze parkování

Parkování v Praze, ilustrační foto. Pramen: Praha 6Parkování v Praze, ilustrační foto. Pramen: Praha 6

Město začne v aplikaci nabízet i propojení různých druhů dopravy, nejen MHD.

Aplikace PID Lítačka má novou funkcionalitu. Městská společnost Operátor ICT (OICT) rozšířila ve spolupráci s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) aplikaci o funkci přímé platby za parkování v zónách placeného stání.

Díky této možnosti mohou lidé parkování i jízdenky MHD platit v rámci jedné aplikace. V ní bude možné přehledně spravovat registrační značky automobilů, nastavit notifikace na konec platnosti parkování, jednoduše ho prodloužit či bezpečně uložit platební kartu pro následné platby „na klik“. Aplikaci mohou využít i jako navigaci, která je dovede na místo parkování.

Nová funkce je uživatelům k dispozici od verze 3.9.4 pro iOS, respektive 3.9.3 v případě systému Android. Dosud bylo možné platbu za parkování uhradit prostřednictvím přesměrování do aplikace třetí strany.

„Již nyní je placení parkování přes mobilní aplikace stále populárnější namísto automatů. Tímto chceme řidičům parkování více zkomfortnit a zatraktivnit přestup na MHD. Zároveň aplikace umožňuje snadné prodloužení parkovného bez nutnosti vracet se k vozidlu,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Podle generálního ředitele OICT Tomáše Barcziho jde o další mezikrok vytvořit z aplikace univerzální nástroj pro přepravu v metropoli a jejím okolí. „Během letošního roku bychom rádi představili další novinku, na které teď intenzivně pracujeme. Souvisí s volitelným rozšířením možností najít optimální trasu pomocí kombinace různých dopravních prostředků a módů,“ řekl Barczi. Nově má jít o kombinaci MHD, sdílených aut či skútrů a kol. Praha začne hledat testery pro tuto verzi.

Tagy PID Lítačka praha
15 komentářů