Antimonopolní úřad zrušil ŘSD dvoumiliardovou zakázku na pokračování brněnského okruhu

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Plány Ředitelství silnic a dálnic a Brna na pokračování Velkého městského okruhu včetně stavby nového tunelu pro tramvaje dostaly vážnou

Plány Ředitelství silnic a dálnic a Brna na pokračování Velkého městského okruhu včetně stavby nového tunelu pro tramvaje dostaly vážnou trhlinu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zatím nepravomocně celou zakázku. Termín zahájení stavby v letošním roce je tak vážně v ohrožení.

O zrušení zadávacího řízení informoval na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Jde o zakázku VMO Žabovřeská – II. etapa. Důvodem pro zrušení je podle úřadu nadbytečný požadavek na doložení oprávnění ke zkouškám elektrických zařízení. ŘSD a Brno se po prostudování verdiktu rozhodnou, zda podají rozklad nebo soutěž zruší.

Úřad rozhodl na základě návrhu slovenské firmy Ing. Július Lapdavský Deštrukprojekt z Rožnavy. Deník Zdopravy.cz má rozhodnutí k dispozici. „Požadavek na předložení platného dokladu o oprávnění k podnikání v předmětu činnosti montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení je nadbytečný a tedy nepřiměřený a vytvářející bezdůvodné překážky hospodářské soutěže,“ uvedl antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí.

Do zakázky s odhadovanou cenou 1,590 miliardy korun přišly dvě nabídky, obě výrazně dražší než cena podle projektu. Sdružení Eurovia, Hochtief a Subterra nabídlo 1,948 miliardy korun, Porr 2,214 miliardy korun.

Podle původních plánů měly práce začít v dubnu. Stavba zahrnuje přeložení tramvajové tratě do tunelu pod Wilsonovým lesem, což umožní rozšířit stávající dvoupruhovou silnici na směrově rozdělenou čtyřpruhovou komunikaci.

Trasa II.etapy VMO Žabovřeská

Trasa II.etapy VMO Žabovřeská

Investorem je z drtivé většiny Ředitelství silnic a dálnic, zhruba 80 miliony se ale bude podílet i město. „Zajišťujeme zejména obslužnost území v podobě doprovodných komunikací a tras pro chodce. V této fázi vybudujeme lávku, která propojí levý břeh řeky Svratky a Wilsonův les, zajistíme velmi rozsáhlou výsadbu zeleně a další vegetační úpravy za více než 13 milionů korun. Město také zajišťuje úpravu neogotické kaple svatého Antonína z roku 1884,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Velký městský okruh je jedním ze strategických projektů města. Na Žabovřeské je dlouhodobým cílem odstranit dopravní špunt, který způsobuje dlouhé kolony.

Tagy brno I/42 VMO Žabovřeská Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Velký městský okruh Brno VMO Brno Žabovřeská
71 komentářů