Anketa: Zelené České dráhy? V Ústeckém kraji dostal dopravce výjimku kvůli kratším smlouvám

Elektrická jednotka 440 RegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhyElektrická jednotka 440 RegioPanter mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Foto: České dráhy

Ústeký kraj se snaží pro příští léta barevně sjednotit všechny dopravní prostředky, na jejichž provoz přispívá ze svého rozpočtu. Do

Ústeký kraj se snaží pro příští léta barevně sjednotit všechny dopravní prostředky, na jejichž provoz přispívá ze svého rozpočtu. Do krajské zelené se „převléknou“ například vlaky RegioJetu nebo AŽD Praha. Kraj ale nyní potvrdil výjimku pro České dráhy.

„České dráhy povinnost zelených vozidel mít nebudou. Lak vozidel však musí být v korporátních modro-šedo-bílých barvách. Důvodem je krátké smluvní období, na které jsou výkony s ČD zasmluvňovány (většinou do prosince 2023),“ sdělila mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Dráhy by podle ní náklady na lakování/polep vozidel rozpočítávaly jen do čtyř let namísto obvyklých deseti, což by se odráželo v jednotkové ceně dopravního výkonu. Zelená vizáž většiny kolejových vozidel tak bude součástí podmínek až při zadávání výkonů pro období od prosince 2023.

Motorová jednotka 845 (628) na vizualizaci pro provoz RegioJetu v Ústeckém kraji. Foto: RegioJetRegioSprinter společnosti AŽD Praha. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Své tradiční žluté se nicméně bude muset dle podmínek kraje vzdát RegioJet. Ten získal desetiletou smlouvu na linky U5, U7 a U13, k tomu bude mít ještě několik doplňkových výkonů na jiných linkách. Dva roky má jezdit modernizovanou motorovou jednotkou 845, pak s novými elektrickými jednotkami Pesa Elf.eu. Vizualizaci svých vlaků představil nedávno.

[yop_poll id=“28″]

Tagy České dráhy Ústecký kraj
77 komentářů