Amnestie funguje, pochvalují si v Plzni. Polovina cestujících bez jízdenky koupila předplatný kupón

Nová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDPNová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDP

Většina přistižených černých pasažérů, kteří využijí amnestii, volí tříměsíční předplatný kupón.

Druhá šance černým pasažérům bez platných jízdních dokladů může přinést nové zákazníky, kteří si koupí předplatný kupón na pravidelné cestování v městské hromadné dopravě.

Ukazuje to příklad Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Revizoři dávali 20. září při přepravní kontrole možnost při odhalení bez platného jízdního dokladu využít podmíněnou amnestii, pokud si zakoupili předplatný kupon v minimální délce 3 měsíců, a vyhnout se tak pokutě.

Amnestii tentokrát využilo téměř 50 % černých pasažérů, kteří při přepravní kontrole měli o voucher zájem,“ řekl mluvčí PMDP René Vávro.

Podmíněnou amnestii pro cestující bez jízdního dokladu PMDP provádí pravidelně již devátým rokem a dosud druhou šanci využívalo průměrně necelých 16 % cestujících. Při poslední akci rozdali pracovníci přepravní kontroly 79 voucherů s tématikou kampaně „Nemám černý svědomí“. Voucher je možné využít do 15 kalendářních dnů od záchytu a nyní už PMDP vědí, že ho využilo 43 cestujících.

Jedná se o nejvyšší využití voucherů od roku 2013, kdy jsme začali podmíněnou amnestii realizovat. Jsem rád, že se nám touto cestou daří motivovat cestující bez platného jízdního dokladu k nákupu předplatného,“ říká Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP. Cestující při využití voucheru nejčastěji dobíjejí předplatně v minimální délce 3 měsíců, ale někteří zvolí i variantu předplatného na půl roku nebo rovnou na celý rok.

Tagy amnestie jízda bez platného dokladu Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
11 komentářů