Americký úřad udělil rekordní pokuty leteckým výtržníkům. Nechovejte se jako pitomci, vyzývá ministr

Boeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: BoeingBoeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: Boeing

Americká vláda rozhodne do 18. dubna, zda prodlouží povinnost nošení masek v letadlech a na letištích.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) podal další důkaz politiky nulové tolerance vůči neukázněným cestujícím, kterou po prudkém nárůstu počtu incidentů na palubách letadel vyhlásil začátkem loňského roku. Nejnověji udělil dvě rekordní pokuty ženám, jejichž řádění zamezila až pouta. Informuje britská BBC.

Cestující společnosti American Airlines musí zaplatit téměř 82 tisíc dolarů (cca 1,85 mil. Kč), když na palubě letadla mířícího z Texasu do Severní Karolíny napadla personál. Žena upadla do uličky a když jí obsluha nabídla pomoc, pasažérka na letušku zaútočila. Následně se pokusila otevřít dveře do pilotní kabiny a opakovaně udeřila letušku do hlavy. Po nasazení pout plivala a kousala.

Druhý „rekordní“ incident se odehrál na palubě letadla společnosti Delta Air Lines z Las Vegas do Atlanty. Cestující se podle úřadů pokusila „obejmout a políbit cestujícího, který seděl vedle ní, šla do přední části letadla, aby se pokusila vystoupit během letu; odmítla se vrátit na své sedadlo a několikrát pokousala jiného cestujícího“. Byla rovněž spoutána a dostala pokutu přes 77 tisíc dolarů (cca 1,74 mil. Kč)

Ani jeden případ přitom nesouvisí s covidem a povinností mít zakrytá ústa, což je jinak hlavní příčina nárůstu „nekontrolovaného vzteku“ na palubách. Od začátku loňského roku FAA zaznamenal přes 7 000 incidentů, z toho se 70 procent týkalo právě masek. Od vrcholu loni na podzim nicméně počet případů klesá.

„Pokud jste v letadle, nechovejte se jako hulvát a pitomec, neohrožujte posádky a spolucestující,“ uvedl v pátek v rozhovoru pro televizi ABC ministr dopravy USA Pete Buttigieg. Doplnil, že vláda rozhodne do 18. dubna, zda prodlouží povinnost nošení masek v letadlech a na letištích.

Tagy FAA incidenty v letadlech
2 komentáře