Americké aerolinky nevěří brzkému návratu 737 MAX, nepočítají s nimi až do března

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Největší americké letecké společnosti dál posouvají termín předpokládaného návratu letounů Boeing 737 MAX do provozu. American Airlines a Southwest Airlines

Největší americké letecké společnosti dál posouvají termín předpokládaného návratu letounů Boeing 737 MAX do provozu. American Airlines a Southwest Airlines posunuly jejich plánovaný návrat až na březen.

Změna oznámená u obou dopravců v pátek znamená, že mimo provoz budou už téměř rok od uzemnění. American Airlines vyřadily letadla ze systému až do 5. března příštího roku, Southwest do 6. března.

Pokud by mohla letadla létat už dříve, American Airlines předpokládají podle svého tiskového prohlášení pouze předváděcí lety nebo pro zaměstnance a pozvané hosty. Pojem předváděcí lety naznačuje, že dopravce bude chtít cestujícím ukázat, že letadlo je bezpečné.

Nedůvěra cestujících je jedním z velkých témat po budoucím návratu letadel 737 MAX do provozu. Šéf United Airlines Oscar Munoz na konferenci v Londýně tento týden uvedl, že sám hodlá několikrát po uvedení letadel do provozu s 737 MAX letět i s rodinou, aby ukázal cestujícím, že se není čeho obávat.

Aerolinka současně chystá zvýraznění letů se 737 MAX, aby lidé dopředu věděli, jakým typem poletí. Všechny tři aerolinky už dříve uvedly, že cestujícím umožní bezplatnou změnu na let s letadlem, který nebude provozován stroji 737 MAX.

Tagy american airlines Southwest Airlines united airlines uzemnění letadel 737 MAX
11 komentářů