American Airlines přišly o post největší letecké společnosti světa

Nové zbarvení United Airlines. Foto: UnitedNové zbarvení United Airlines. Foto: United

Letecká společnost American Airlines přišla ve druhém čtvrtletí o post největší aerolinky na světě. Předhonily ji Delta Air Lines a

Letecká společnost American Airlines přišla ve druhém čtvrtletí o post největší aerolinky na světě. Předhonily ji Delta Air Lines a United Airlines.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků American Airlines za druhé čtvrtletí, na změnu pořadí upozornil server ThePointsGuy.com.  Podle již dříve zveřejněných výsledků Delty a United se Delta stala největší aerolinkou podle tržeb, United podle nabízené kapacity. American jsou největší leteckou společností od roku 2013, kdy se spojily s US Airways.

Delta v druhém čtvrtletí utržila 12,5 miliardy dolarů, American 12 miliard, United 11,4 miliardy dolarů. United předhonily American v nabízené sedačkové kapacitě (ASM – součin míst v letadle a uletěných mil, v Evropě používané jako ASK). United nalétaly celkem 73,2 milionů ASM, American 72,3 milionů. Jde o první pokles této letecké společnosti za posledních sedm let.

Americké letecké společnosti zažívají velmi dobré období, překazily jim ho ale problémy s uzemněním letadel Boeing 737 MAX 8. V případě American Airlines to znamenalo vyřazení 24 letadel z provozu. Firma oznámila ve zprávě pro investory, že ztrátu z výpadku strojů 737 MAX odhaduje na 400 milionů dolarů. ThePointsGuy.com připomíná, že Deltě se podařilo v objemu tržeb překonat American i díky větším příjmům například z údržby a servisu letadel.

 

Tagy american airlines Delta Air Lines největší letecké společnosti united airlines
5 komentářů