Alternativním pohonům stále vládnou LPG a CNG, nabídka ale klesá. AAA začaly s desinfekcí aut

Pobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures HoldingsPobočka AAA Auto, ilustrační foto. Pramen: Aures Holdings

Prodejům aut s alternativními pohony sice stále vládnou plynná paliva LPG a CNG, obě kategorie ale loni meziročně poklesly. Množství

Prodejům aut s alternativními pohony sice stále vládnou plynná paliva LPG a CNG, obě kategorie ale loni meziročně poklesly. Množství aut v inzertních nabídkách s pohonem na LPG pokleslo o 14 procent, vozů na stlačený zemní plyn bylo nabízeno o 4,5 procenta méně než v roce 2018. Naproti tomu výrazně přibylo hybridů a plně elektrických modelů. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci sítě autobazarů AAA Auto.

„Český, respektive středoevropský trh, je v chování zákazníků celkově velmi konzervativní. Na druhou stranu dnes sledujeme odklon zákazníků od LPG, což byl dlouhá léta víceméně jediný alternativní pohon, který zákazníci ve větší míře kupovali. Nastupuje totiž generace, která si rozumí s technologiemi a nebojí se jich,“ uvedl provozní ředitel sítě autocenter AAA Auto Petr Vaněček.

V roce 2019 prodala síť AAA Auto v České republice 162 hybridů a 23 elektromobilů. U aut s hybridním pohonným ústrojím šlo o nárůst prodejů oproti předchozímu roku o 107 procent. Prodeje čistě elektrických aut narostly o 43 procent.

„Čistá elektromobilita české zákazníky netáhne. Pro většinovou populaci je elektromobil příliš drahý a jeho praktické využití neodpovídá nárokům spotřebitelů. Velká část zákazníků se zároveň obává nedostatečné infrastruktury a nutnosti přizpůsobovat se vlastnímu autu. Naopak hybridní vozy jsou v očích zákazníků přijatelným kompromisem,“ komentoval malý zájem o elektroauta Stanislav Gálik, výkonný ředitel inovační laboratoře AURESLAB.

Mezi nejprodávanějšími modely mezi hybridy v síti AAA Auto dominuje japonská Toyota s modely Yaris, RAV4, Auris a C-HR. Jediným zástupcem jiné značky v TOP 5 je Kia Niro. U elektromobilů je dominantní trojice BMW i3, Nissan Leaf a Volkswagen e-Golf.

Vedení AAA Auto se také vyjádřilo k aktuální situaci kolem koronavirové nákazy. Prodejce zavedl pravidelnou desinfekci vozů v nabídce všech svých poboček. Rovněž posílil svoje kapacity pro on-line prodej vozů.

„Současnou situaci bereme vážně a přijali jsme soubor opatření, která zákazníkům umožní bezpečný nákup vozu na všech našich pobočkách, které nadále fungují v neomezeném režimu, 7 dní v týdnu, od brzkých ranních hodin do pozdního večera,“ uvedla šéfka mateřské skupiny AURES Holdings Karolína Topolová.

Tagy AAA Auto Aures Holdings Koronavirus
11 komentářů