Alstom dodá další soupravy metra do Stockholmu, město vymění příští rok dopravce

Metro Movia C30 ve Stockholmu. Foto: AleWi / Wikimedia CommonsMetro Movia C30 ve Stockholmu. Foto: AleWi / Wikimedia Commons

Nové soupravy jsou připraveny na automatické řízení.

Stockholmský organizátor veřejné dopravy Storstockholms Lokaltrafik objednal další nové soupravy metra pro provoz ve švédském hlavním městě. Půjde o vlaky Movia C30, které vyrábí Alstom.

Novou objednávku oznámil Alstom v tiskové zprávě. Kontrakt přichází v době, kdy Alstom finišuje s předchozí dodávkou celem 96 souprav metra. Celkem se tak jejich počet rozšíří na 116, jde o čtyřvozové soupravy.

Zakázku na metro ve Stockholmu získal původně Bombardier, který byl koupen Alstomem. Aktuálně tyto vlaky jezdí ve Stockholmu na červené lince, postupně nahrazují starší vlaky C20. Nákup nových vozidel je součástí rozsáhlé investice do stockholmského metra, která má přinést navýšení počtu cestujících na milion denně. Postupně se nové vlaky objeví i na modré a zelené lince.

Nové vlaky jezdí zatím se strojvedoucími, jsou ale připraveny na přechod na automatické řízení. Kapacita vlaku je 634 cestujících, jezdí rychlostí 80 km/h.

Stockholmské metro čeká od roku 2025 ještě další změna. Jeho provozovatelem se stane sdružení dopravců Go-Ahead a ComfortDelGro, vystřídá stávajícího dopravce MTR.

Metro ve Stockholmu má celkem 111 kilometrů tratí, ročně přepraví kolem 350 milionů lidí.

Interiér Movia C30. Foto: NiLaAlLj / Wikimedia CommonsMetro Movia C30 pro Stockholm. Foto: AlstomMetro Movia C30 pro Stockholm. Foto: AlstomMetro Movia C30 ve Stockholmu. Foto: AleWi / Wikimedia Commons
Tagy alstom Movia C30 Stockholm Storstockholms Lokaltrafik
3 komentáře