Airbusu spadly dodávky za duben o 80 %, rozjel nový způsob předání letadel

Jedním z prvních zákazníků, který využil nový systém převzetí letadel e-delivery, jsou turecké Pegasus Airlines. Foto: AirbusJedním z prvních zákazníků, který využil nový systém převzetí letadel e-delivery, jsou turecké Pegasus Airlines. Foto: Airbus

Výrobce letadel Airbus zaznamenal v dubnu propad počtu dodaných letadel o 80 %. Ještě loni v dubnu firma za měsíc

Výrobce letadel Airbus zaznamenal v dubnu propad počtu dodaných letadel o 80 %. Ještě loni v dubnu firma za měsíc dodala zákazníkům 84 nových strojů, letos jen 14. Pokles souvisí s pandemií koronaviru.

Vyplývá to z dat, které zveřejnila firma ve své pravidelné zprávě o objednávkách a dodávkách. Dvanáct z celkového počtu dodaných letadel jsou A320neo. Jeden Airbus A350 putoval k Japan Airlines, jeden A330 je zahrnutý v seznamu dodávek, i když dál zůstává v Airbusu na přestavbu na tanker.

Výroba letadel v Airbusu po odstávce běží v omezeném režimu, šéf firmy varoval před hlubokou krizí. Většina leteckých společností již oznámila, že zpomalí nákupy nových letadel nebo rovnou objednávky zruší.

Za letošní rok Airbus dodal 136 letadel, loni za čtyři měsíce 232 kusů. Firma od začátku roku přišla o 66 objednávek.

Airbus kvůli pandemii zahájil i jeden z nových způsobů dodání letadla označený “e-Delivery”. Ten je reakcí na současnou pandemii i řadu omezení, podle kterých se například piloti z některých zemí nedostali do Francie či Německa do výrobního závodu pro převzetí nového letadla.

Prvním zákazníkem, který převzal letadla novou metodou, jsou turecké Pegasus Airlines. Celý systém probíhá tak, že převzetí letadla (Technical Acceptance Completion) zařizuje Airbus nebo firma pověřená aerolinkou. Následuje elektronické převzetí letadla (Transfer-of-Title) a následný dodávací let na základnu aerolinek piloty Airbusu.

Tagy Airbus
2 komentáře