dkv-spojujeme

Airbus získal první objednávku na A321LR pro státní účely. Bude létat pro Luftwaffe

Airbus A321LR ACJ v barvách Luftwaffe. Foto: AirbusAirbus A321LR ACJ v barvách Luftwaffe. Foto: Airbus

Letadlo s doletem až 7 800 kilometrů je možné použít pro přepravu vojáků i například pacientů ze zahraničí.

Výrobce letadel Airbus získal první zakázku na model A321LR na provoz pro státní účely. Divize Airbus Corporate Jets (ACJ) se dohodla se společností Lufthansa Technik na dodávce dvou letadel, které přestaví na víceúčelové letadlo pro německé vzdušné síly Luftwaffe.

Kontrakt dnes oznámil Airbus v tiskové zprávě. Německo výrazně modernizuje svoji vládní letku: už dříve objednalo pět nových Airbusů A350 ve verzi ACJ.

„Letadlo bude možné použít na různé účely. Od přepravy vojáků na mise až po zdravotnickou evakuaci,” uvedl Airbus v tiskové zprávě. Letadlo bude létat v konfiguraci pro 163 cestujících nebo 6 pacientů v intenzivní péči nebo 12 pacientů s méně intenzivní péči. Vojenská letadla letos Německo použilo například pro přepravu italských pacientů postižených koronavirem z Itálie do německých nemocnic v době, kdy tamější nemocnice nezvládaly už nápor.

Dolet letadla bude 7 800 kilometrů či 9,5 letových hodin, v běžném provedení pro aerolinky má dolet 7 400 kilometrů. A321LR je verzí úspěšného modelu A321neo s prodlouženým doletem.

Tagy A321LR ACJ Airbus Airbus A321LR Airbus Corporate Jet Lufthanska Technik
8 komentářů