Airbus zdvojnásobil odhady zisku na letošní rok, chystá nákladní verzi A350

Airbus A350-900 pro Air France při montáži v Toulouse. Foto: AirbusAirbus A350-900 pro Air France při montáži v Toulouse. Foto: Airbus

Airbus vstoupí do segmentu letadel na dálkovou cargo dopravu.

Největšímu výrobci letadel na světě se daří letos lépe, než analytici i vedení firmy kvůli celé situaci v oboru očekávali. Airbus dnes oznámil pololetní zisk ve výši 2,7 miliardy eur, firma současně zvýšila své odhady o počtu dodaných letadel a hospodářském výsledku.

Za prvních šest měsíců dodal 297 letadel, potvrzuje tak svoji dominanci na trhu a náskok před Boeingem. Ten dodal za první pololetí 156 letadel. Airbus očekává letos dodání nejméně 600 letadel, firma současně zdvojnásobila odhady letošního zisku na více než 4 miliardy eur. Loni za první pololetí výrobce prodělal 1,23 miliardy eur. „Čelíme sice velmi těžko předvídatelné situaci v oboru, ale přesto zvyšujeme náš odhad zisku i počtu dodaných letadel,“ řekl šéf Airbusu Guillaume Faury.

Airbus současně oznámil navýšení produkce základní řady A320family. Poprvé potvrdil spekulace o vývoji nového nákladního letadla: vedení firmy schválilo práce na novém cargo letounu, který bude vycházet z dálkového A350. V segmentu nákladních letadel Airbus dosud oproti Boeingu zaostává. Vývoj nového stroje firma vysvětluje požadavky zákazníků na trhu.

Airbus má za první pololetí méně objednávek než loni: celkem 165 (loni 365), v zásobníku zakázek má celkem 6 925 letadel.