Airbus začal s kompletací trupu pro první A321XLR. Se stejným letadlem chtějí létat přes Atlantik ČSA.

Montáž trupu A321XLR v Saint-Nazare. Foto: AirbusMontáž trupu A321XLR v Saint-Nazare. Foto: Airbus

Letadlo má vzlétnout ještě letos, do komerčního provozu ho Airbus plánuje na rok 2023.

Výrobce letadel Airbus oznámil zásadní pokrok s výrobním programem nových letadel A321XLR. V závodě ve francouzském Saint-Nazaire začala kompletace trupu prvního letadla. To se má stát jedním z přelomových strojů pro dálkové lety: půjde o úzkotrupý letoun s nejdelším doletem. Objednaný ho mají i České aerolinie.

Oznámení navazuje na již probíhající práce na kompletaci zadní a středové části trupu v německém Hamburku. První letadlo by mělo být připravené na zkušební let ve třetím čtvrtletí letošního roku. „Je to zásadní milník pro celý program A321XLR. Jsme na správné cestě k tomu, aby bylo od roku 2023 v pravidelném provozu,“ řekl ředitel programu A321XLR Martin Schnoor.

Části letadla se montují ve čtyřech různých zemích, finální montáž proběhne v závodě v Hamburku.

Infografika k výrobě A321XLR. Foto: Airbus

Infografika k výrobě A321XLR. Foto: Airbus

Airbus A321 XLR nabídne aerolinkám letadlo s doletem až 8704 kilometrů, o patnáct procent více než stávající model A321LR. Airbus reaguje na poptávku aerolinek, které chtějí dálková letadla s menší kapacitou a nízkou spotřebou. Oproti stávajícímu A321LR bude mít nový stroj o patnáct procent delší dolet. Aerolinkám má pomoci vstoupit především na trasy, kde se neuživí větší širokotrupé letadlo. Letadlo má umožnit dolet například z Evropy do Indie nebo z Číny do Austrálie, bez problémů také z Prahy do USA.

Podle Airbusu budou mít zákazníci v letadle stejný komfort jako v širokotrupém stroji. Dolet prodlouží například dodatečná nádrž na palivo nebo mírné úpravy tvaru křídel. Podle konfigurace má letoun zvládnout přepravit 180 až 220 cestujících. Letadlo si objednaly i ČSA, celkem tři kusy. Airbus má na letadlo zatím přes 450 objednávek.

Montáž trupu A321XLR v Saint-Nazare. Foto: AirbusInforgrafika k modelu A321XLR. Foto: AirbusA321XLR v barvách Českých aerolinií: Foto: AirbusAirbus A321XLR na počítačové vizualizaci. Foto: Airbus