Airbus výrazně omezí výrobu, první aerolinky škrtají objednávky

Výroba A350 v Toulouse. Foto: AirbusVýroba A350 v Toulouse. Foto: Airbus

Výrobce letadel Airbus výrazně snížil svůj plán na letošní rok. Největší výrobní škrty ve své historii oznámil současně s představením

Výrobce letadel Airbus výrazně snížil svůj plán na letošní rok. Největší výrobní škrty ve své historii oznámil současně s představením obchodních výsledků za první čtvrtletí. Kromě nových zakázek firma přišla o některé již dříve uzavřené kontrakty.

Airbus omezí výrobu své nejúspěšnější řady A320 o třetinu na 40 letadel měsíčně, v případě větších modelů pak ještě více: dvě letadla A330 za měsíc a 6 letounů A350. Šéf Airbus Guillaume Faury uvedl, že škrty reagují na „novou realitu pro aerolinky“. „Nemáme zatím žádné zásadní rušení objednávek, ale zaznamenali jsme spousty žádostí o posunutí a pozdržení dodávek letadel,“ řekl Faury.

Za březen Airbus dodal jen 36 letadel. Od vypuknutí pandemie firma dodala pouze 6 letadel, za celé čtvrtletí pak dodávky klesly o čtvrtinu na 122 kusů. Zhruba 60 letadel je hotových, ale nejde je předat zákazníkům: kvůli omezením nemohou některé aerolinky do závodů Airbusu poslat k převzetí své piloty.

Airbus v březnu získal celkem 60 nových zakázek, přišel ale o celkem 39 objednávek. Mezi zrušenými zakázkami jsou například letadla A350 pro jihoamerický Latam nebo pro Kuwait Airways.

Tagy Airbus dopady koronaviru na dopravu
4 komentáře