Airbus uspěl u českého ministerstva vnitra, dodá další vrtulník pro policii

Vrtulník EuroCopter 135, nyní pojmenovaný jako H135. Foto: Ondřej Mrňálek, www.zachrannasluzba.czVrtulník EuroCopter 135, nyní pojmenovaný jako H135. Foto: Ondřej Mrňálek, www.zachrannasluzba.cz

Ministerstvo vnitra kupuje další vrtulník H135 od společnosti Airbus Helicopters. Devátý stroj tohoto typu do flotily Letecké služby Policie České

Ministerstvo vnitra kupuje další vrtulník H135 od společnosti Airbus Helicopters. Devátý stroj tohoto typu do flotily Letecké služby Policie České republiky vyjde na 216 milionů korun.

Vyplývá to ze zveřejněného kontraktu v registru smluv.  Podle smlouvy ho má firma se sídlem v německém Donauwörth dodat do prosince příštího roku.

Nový model H135 bude obsahovat stejný moderní letecký systém Helionix a elektrooptický kamerový systém, které byly nedávno integrovány do všech H135 provozovaných Policií ČR. „Nový model H135 přitom přinese vyšší užitečné zatížení a výkon, současně poskytne vynikající manévrovatelnost a široké možnosti nasazení, spolu s vyšší bezpečností,“ uvedl Airbus Helicopters v tiskovém prohlášení.

Letový systém Helionix a čtyřosý autopilot nabízejí podle Airbusu provozovatelům větší flexibilitu a bezpečnost provozu, snižují zátěž pilota a zlepšují situační informovanost během letu.

Vrtulníky od Airbus Helicopters jsou lídrem na trhu s policejními vrtulníky, od lehkého jednomotorového H125 až po těžké Super Puma. Po celém světě je k dnešnímu dni v provozu více než 1 270 helikoptér rodiny H135 s více než 4,7 miliónu odpracovaných letových hodin.