Airbus ukázal nové letadlo. Bizjet vychází z verze A220, výrobce na něj má hned šest objednávek.

ACJTwoTwenty. Foto: AirbusACJTwoTwenty. Foto: Airbus

Airbus novým strojem míří do segmentu velkých bizjetů, pojme až 18 cestujících.

Výroce letadel Airbus rozšíří svoji řadu takzvaných bizjetů, tedy letadel pro movité zákazníky pro přepravu řádově několika osob, o další typ. Nově pod značkou Airbus Corporate Jets (ACJ) začne nabízet model A220, pojmenovaný jako ACJ TwoTwenty.

Airbus podle tiskové zprávy s novým letadlem vytvoří zcela novou kategorii na trhu: Xtra Large Bizjet.

„Letadlo kombinuje velmi dlouhý dolet, velký osobní prostor a komfort pro cestujících. Jde o stroj s velmi dobrou spolehlivostí a provozními náklady,“ řekl Benoitt Defforge, prezident ACJ.

Podle Airbusu nové letadlo nabídne až třikrát větší prostor kabiny proti svým stejně velkým konkurentům a o třetinu nižší provozní náklady. Celková plocha prostoru pro cestující je 73 m², palubu lze rozděli na šest různých sekcí pro celkem až 18 cestujících. „Jde o nejtišší letadlo ve své kategorii,“ uvedla firma. Na tiskové konferenci Airbus uvedl, že na něj má šest prvních objednávek.

Letadlo vychází z modelu A220-100, podle Airbusu jde ale o prakticky nové letadlo. Dolet letadla je 10 500 km, zvládne tak například bez mezipřistání cestu z Paříže do Los Angeles. Letadlo se bude kompletovat u americké společnosti Comlux v Indianapolis. Samotné letadlo se vyrábí v Kanadě.

ACJTwoTwenty. Foto: AirbusACJTwoTwenty. Foto: Airbus
Tagy ACJTwoTwenty Airbus
16 komentářů