Airbus se vzdaluje Boeingu. Evropský výrobce dodal za pololetí téměř třikrát více letadel

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Boeing ztratil letos podstatně více zakázek na letadla 737 MAX, než se dosud uvádělo. Podle dnes zveřejněných výsledků o stavu

Boeing ztratil letos podstatně více zakázek na letadla 737 MAX, než se dosud uvádělo. Podle dnes zveřejněných výsledků o stavu dodávek a objednávek přišel americký výrobce o již 805 zakázek na stále uzemněné stroje. Data za první polovinu roku ukazují zvyšující se náskok Airbusu na leteckém trhu.

Boeing podle tradiční zprávy vydávané jednou za měsíc dodal za červen pouze deset letadel, z toho jen tři osobní. Za první polovinu roku dodal celkem 70 letounů, loni za prvních šest měsíců dodal 239 letadel. Airbus za první pololetí dodal zákazníkům 196 strojů, z toho 36 v červnu. Už loni Airbus výrazně zvítězil v počtu zakázek i dodávek nad Boeingem, letos se náskok ještě více zvyšuje.

Za červen získal Boeing jedinou novou objednávku: na jedno nákladní letadlo 767 od FedEx. Současně vymazal celkem 183 zakázek za jediný měsíc. Za první pololetí tak firma sice získala 59 nových objednávek, pokud se započítají i zrušené zakázky, je v záporné bilanci 323 letounů. Po započtení zakázek, které zákazníci ještě nezrušili, ale Boeing už s nimi nepočítá, jde dokonce o 784 strojů. Airbus v červnu přišel pouze o jedinou zakázku. Viceprezident Boeingu Greg Smith označil jako důvod situaci vliv pandemie Covid-19, nevyloučil další omezení produkce.

Překvapením je výrazně větší úbytek zakázek na 737 MAX. Zatímco původní odhady mluvily o necelé pětistovce letadel, ve skutečnosti Boeing přiznal ztrátu zakázek na 805 letadel. Z velké části jde o letadla, kde oficiálně nepřišla zrušená objednávka, ale Boeing už nevidí velkou naději, že je někdy zákazníkům dodá a podle pravidel amerického účetnictví je škrtl. V seznamu není například ještě zakázka pro Norwegian, který nedávno oznámil odstoupení od smlouvy. V červnu zrušila zakázku na 30 strojů leasingová společnosti BOC Aviation, 17 letadel odmítl Avolon, šest strojů zrušil rumunský Blue Air a pět další leasingový hráč: ACG. Další dvě letadla už nechce neznámý zákazník. Po redukci má Boeing celkem 3 550 objednávek na 737 MAX.

Tagy 737 max Airbus boeing Top uzemnění letadel 737 MAX
4 komentáře