Airbus propustí 15 tisíc lidí, růst čeká nejdříve za tři roky

Výroba A320. Foto: AirbusVýroba A320. Foto: Airbus

Velká krize v letectví přinutila výrobce letadel Airbus výrazně snížit své plány i počet zaměstnanců. Firma propustí postupně až 15

Velká krize v letectví přinutila výrobce letadel Airbus výrazně snížit své plány i počet zaměstnanců. Firma propustí postupně až 15 tisíc zaměstnanců.

Airbus v tiskové zprávě dnes potvrdil dřívější informace listu Die Welt. K propuštění zaměstnanců má dojít postupně do konce příštího roku. Podle firmy jde o reakci na „nové prostředí po pandemii koronaviru“. „Zahájili jsme jednání s odborovými organizacemi, propouštění začne v průběhu podzimu,“ uvedl Airbus v tiskové zprávě.

Podle Airbusu produkce už klesla o 40 % a odvětví čelí „bezprecedentní krizi“. Nečeká, že letectví začne růst nejdříve v roce 2023, ale možná až v roce 2025.

Airbus zruší 5 tisíc míst ve Francii, 5 100 v Německu, 900 ve Španělsku, 1 700 ve Velké Británii a 1 300 v ostatních zemích. V tomto počtu není ještě 900 lidí, které skončí u dceřiné firmy Airbus Premium Aerotec v Německu.

Čelíme největší krizi v historii. Zatím se nám podařilo překonat prvotní šok, ale musíme přijmout další opatření, abychom přežili,“ řekl šéf Airbusu Guillaume Faury. Firma zaměstnává celkem 135 tisíc lidí.

Tagy Airbus dopady koronaviru na dopravu
3 komentáře