Airbus porazil Boeing v další statistice. V počtu letů i době ve vzduchu

Letiště Katovice. Foto: Piotr Adamczik / Letiště KatoviceLetiště Katovice. Foto: Piotr Adamczik / Letiště Katovice

Boeing letos prohrál soubor s Airbusem nejen v počtu objednávek nebo dodaných letadel, ale i jedné netradiční statistice. Podle počtu

Boeing letos prohrál soubor s Airbusem nejen v počtu objednávek nebo dodaných letadel, ale i jedné netradiční statistice. Podle počtu komerčních letů i hodin, které strávila letadla ve vzduchu. Dříve i v této kategorii Boeing výrazně dominoval.

Ukazují to data společnosti OAG.  Podle nich aerolinky nejvíce letů uskutečnily loni s letadly A320 family, celkem 12,762 milionu letů. S letadly Boeing 737 aerolinky uskutečnily celkem 10,478 letů. OAG porovnávala data za posledních deset let, které ukazují velký boom letectví v poslední dekádě. Ještě v roce 2010 stačilo Boeingu na vítězství 7,53 milionů letů se stroji 737, Airbus je téměř na dvojnásobné hodnotě.

Srovnání nasazení jednotlivých typů letadel podle počtu letů za rok. Foto: OAG

Srovnání nasazení jednotlivých typů letadel podle počtu letů za rok. Foto: OAG

Boeing si udržel vítězství pouze v kategorii širokotrupých letadel, kde aerolinky letos vypravily více letů s Boeingem 777 než s Airbusem A330. Boom privátního letectví ukazuje umístění značky Cessna v první desítce.

OAG porovnávalo i typy letadel podle celkové počtu hodin ve vzduchu na komerčních linkách. I v tomto případě vyhrál Airbus A320 family. Boeing 737 je druhý, následovaný Boeingem 777. V první desítce jsou i dva zatím nejnovější dálkové stroje: Boeing 787 a Airbus A350.

Objem nalétaných hodin za rok podle typu letadla. Foto: OAG

Objem nalétaných hodin za rok podle typu letadla. Foto: OAG

Jde o statistiky za celý svět, v Česku by vzhledem k dominanci SmartWings a jimi používanými boeingy vyhrál naopak v počtu letů i hodin Boeing 737.

Tagy Airbus boeing
4 komentáře