Airbus pokročil s testováním pohyblivých křídel. Vývojáři našli inspiraci u ptáků

Model AlbatrossONE během testovacího letu. Foto: AirbusModel AlbatrossONE během testovacího letu. Foto: Airbus

Pohyblivé konce křídel mají snížit spotřebu letadel i vliv turbulencí.

Airbus představil další pokrok ve vývoji nového typu křídel, která podle nich mají potenciál  změnit leteckou dopravu.  Pohyblivé konce křídel otestovali inženýři z Airbus na větším modelu než letos v červnu. Airbus nový koncept vyvíjí pod názvem AlbatrossOne.

Firma tvrdí, že jde o revoluci v designu letadel, protože sníží odpor vzduchu a potlačí účinky turbulence a nárazů větru. Vývojáři se inspirovali albatrosem, který při dlouhém klidném letu drží křídla ve fixní poloze, hýbe s nimi jen při poryvech větru či změně směru.

Podle Airbusu proběhlo testování s modelem letadla, které mělo konce křídel o 75 % delší než při červnovém pokusném letu na dálkové ovládání.

Kromě klidnějšího letu si vývojáři slibují od nového typu křídel i snížení spotřeby díky většímu rozpětí. Pokles spotřeby by podle Airbusu mohl dosáhnout až 40 %.

Airbus chce po zkušebních letech s modelem začít testovat technologii ve větším měřítku. Kdy konkrétně se tak stane, zatím firma neuvedla.

Pohyblivá křídla jsou jedním z konceptů možné podoby budoucích letadel. Nedávno představil Airbus také svoji vizi bezmisních letadel.

Tagy Airbus AlbatrossOne
1 komentář