dkv-spojujeme

AirAsia X podruhé v Praze, Ruslan opět v Pardubicích

Airbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Lukáš NovákAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Lukáš Novák

Letecký provoz v Česku sice v posledních dnech spadl na minimum, i tak se ale na tuzemských letištích objevují letadla

Letecký provoz v Česku sice v posledních dnech spadl na minimum, i tak se ale na tuzemských letištích objevují letadla stojící za pozornost. V Pardubicích přistál dnes již potřetí během posledních deseti dnů nákladní Antonov An-124 Ruslan, čtvrtý je na cestě. Podruhé během dvou dní přistál v Praze také A330-900 společnosti AirAsia X. Čtvrtý Ruslan měl přistát v Pardubicích ještě dnes, nečekaně ale ještě přistál v Kazani.

Letoun AirAsia X měl podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) na palubě celkem 83 Čechů a 14 cizinců s pobytem v České republice. Současně bylo na palubě také 71 Rakušanů, 31 Maďarů a Italů. Letadlo letělo z letiště Don Muang v thajském Bangkoku. Ministerstvo zahraničí zajistilo od 18. března návrat do vlasti pomocí speciálních letadel a autobusů pro zhruba 4200 Čechů, kteří kvůli epidemii koronaviru uvízli v zahraničí. Pro další tisíce lidí vyjednalo výjimku, na základě které mohli odletět ze země, v níž se zdržovali, do Česka.

Repatriační letadla přiletěla z 15 destinací. V nejbližší době by mělo dorazit letadlo ze Spojených států. Diplomacie při návratů českých občanů spolupracuje i s ostatními státy EU a nabízí jim volná místa ve svých letadlech, stejně tak  mohli Češi využít možnost evakuace v letadlech vypravených jinými státy.

Po šesté hodině večerní se objevil v Pardubicích již potřetí nákladní Antonov An-124 Ruslan se zdravotnickým materiál ze Šen-čenu. Ukrajinský dopravce Antonov Airlines nakonec cestu z Číny zvládl rychleji než stejné letadlo ruské společnosti Volga Dnepr Airlines. To letělo přes Ulan Ude, namísto přímého letu ale ještě cestou mělo mezipřistání v Kazani. Zda stihne dolétnout ještě dnes není zatím jisté.

Airbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A330-900 (A330neo) společnosti AirAsia X v Praze. Foto: Lukáš NovákNákladní letoun An-124 po přistání v Pardubicích. Foto: Armáda ČRNákladní letoun An-124 po přistání v Pardubicích. Foto: Armáda ČR
Tagy AirAsia X Antonov Airlines Antonov An-124 Ruslan Top Volga Dnepr Airlines
7 komentářů