Agados loni i přes krizi automobilek rostl, prodal více přívěsných vozíků

Speciální přívěs. Foto: AgadosSpeciální přívěs. Foto: Agados

Firma vidí budoucnost především ve speciálních projektech.

Zatímco evropským automobilkám loni propadl odbyt řádově o desítky procent, největší tuzemský výrobce přívěsných vozíků zaznamenal růst. Společnost Agados z Velkého Meziříčí loni vyrobila 24 392 přívěsných vozíků, což je meziroční nárůst o 1,3 %. Výrobce očekává další nárůst produkce i v letošním roce.

Vyplývá to z údajů v tiskové zprávě firmy. Za nárůstem výroby je jednak poptávka ze strany českých zahrádkářů i kutilů, jednak zaměření na speciální projekty. Kromě hobby přívěsů Agados vyrábí přívěsy pro přepravu motorek, vozů, zvířat a další speciály. Vloni společnost představila novou řadu skříňových přívěsů a jako první firma v Evropě přišla s novinkou: vlastním designem LED světel.

Speciální projekty mají být v příštích letech tahounem dalšího růstu, zejména terénní přívěsy. „Právě poslední kategorie je pro nás vůbec nejzajímavějším byznysem. Tvoří pětinu obratu a očekáváme další růst tohoto segmentu. Jedná se o výrobky vyvinuté pro integrovaný záchranný systém, tedy pro armádu, policii či hasiče. Stejně jako v posledních letech představíme i letos nový projekt pro armádu,“ říká Petr Ostrý, spolumajitel a jednatel Agados.

Přívěsy pro speciální segment musí mít unikátní konstrukci, některé se umí brodit, plavat, lyžovat, zdolávat nepřístupné terény. Jedním z nich je i obojživelný terénní přívěs, který pomáhá už například v Rakousku nebo Švédsku, v běhu jsou pak dodávky i do dalších destinací. Přívěsy z dílny výrobce jezdí i na misích NATO a OSN, v oblastech jako je Čad, Mali nebo Afghánistán. Mezi loňskými novinkami byl i nový typ ultralehké a kompaktní polní kuchyně AGA ULT, která doplnila rodinu v Agadosu dosud vyrobených mobilních polních kuchyní. Firma letos otevře vlastní lakovnu, ta bude určena především pro speciální projekty.

Tagy Agados přívěsy
2 komentáře