Afrika má první A320neo, začaly s ním létat seychelské aerolinie

Airbus A320neo v barvách Air Seychelles. Pramen: AirbusAirbus A320neo v barvách Air Seychelles. Pramen: Airbus

Výrobce Airbus se pochlubil první dodávkou letadla A320neo na africký kontinent. Od leasingové společnosti jej převzal národní dopravce Seychelské republiky

Výrobce Airbus se pochlubil první dodávkou letadla A320neo na africký kontinent. Od leasingové společnosti jej převzal národní dopravce Seychelské republiky Air Seychelles. Stal se tak prvním africkým provozovatelem tohoto stroje z rodiny A320.

Letadlo pro Air Seychelles je poháněno motorem LEAP-1A od výrobce CFM. Airbus se chlubí, že jde o nejúspornější úzkotrupé (s jednou uličkou) letadlo na světě. Letoun má kapacitu 168 cestujících, z toho 12 ve třídě Business, zbytek v Economy.

Letecká společnost jej poprvé nasadila do provozu s cestujícím v pondělí na letu ze Seychellských ostrovů do jihoafrického Johannesburgu, kam létá denně. „Jsme hrdí na to, že jsme mohli představit náš nový letoun Airbus A320neo na jihoafrickém trhu. O to více, že jsme první leteckou společnost, která používá tento typ letadla na letech přes Indický oceán a Afriku,“ uvedl generální ředitel Air Seychelles Remco Althuis.

Společnost Air Seychelles byla založena v roce 1978, provozuje osm letadel: vedle nového nea i dva Airbusy A320-200 a pět vrtulových strojů. Operuje mezinárodní lety do Johannesburgu, Bombaje a na Mauricius. K tomu má v letovém řádu dalších 350 vnitrostátních letů. Menšinovým spolumajitelem (40 pct.) společnosti je od roku 2012 Etihad ze Spojených arabských emirátů.

Africké aerolinie k dnešku provozují 145 letadel z rodiny A320, žádné z nich ale není neo.

Tagy Air Seychelles Airbus A320neo
4 komentáře