Aerolinky žalují britskou vládu kvůli zavedené karanténě

Nový A350-1000 v barvách British Airways. Foto: BANový A350-1000 v barvách British Airways. Foto: BA

Na britské letecké společnosti se řítí po pandemii koronaviru a omezení dopravy další velký problém. Britská vláda zavádí povinnou karanténu

Na britské letecké společnosti se řítí po pandemii koronaviru a omezení dopravy další velký problém. Britská vláda zavádí povinnou karanténu pro všechny, kteří přiletí do země ze zahraničí. V době, kdy se letecká doprava po celém světě pomalu zvedá, tak musí dopravci čelit dalšímu propadu poptávky.

Největší aerolinky ve Velké Británii už oznámily, že začaly s právními kroky proti vládě, aby opatření zrušila. Konkrétně jde o International Airlines Group, pod které patří British Airways. S kroky vlády nesouhlasí také Ryanair a easyJet.

Dopravci a firmy z oboru cestovního ruchu argumentují tím, že opatření přichází velmi pozdě a dál výrazně poškodí jejich byznys. Současně nechápou, proč bude opatření platit s největší pravděpodobností jen pro cestující do Anglie, zatímco na příletech do Skotska, Walesu a Severního Irska karanténa nebude povinná. Opatření se netýká ani těch, co přiletí z Irska. Šéf Ryanairu Michael O’Leary označil celé opatření za špatný vtip. „Nejsou žádné kontroly, formulář, který mají cestující vyplnit, ani vláda ještě nezveřejnila,“ řekl O’Leary.

Vyzýváme vládu, aby toto neúčinné opatření, které bude bude mít devastující účinek na cestovní ruch, zrušila,“ uvedly aerolinky ve společném prohlášení. Vláda argumentuje tím, že karanténa omezí možný nástup druhé vlny pandemie. „Všichni se chceme vrátit k normálnímu životu co nejrychleji. Ale nemůže to být na úkor ohrožení životů,“ uvedla ministryně vnitra Priti Patel.

Šéf londýnského letiště Heathrow John Holland-Kaye uvedl, že kvůli karanténě by mohly ve Velké Británii zaniknout stovky tisíc až miliony pracovních míst.

Tagy karanténa Velká Británie
3 komentáře