Aero Vodochody dodalo první L-39NG do Vietnamu

L-39NG pro Vietnam při testech v Česku. Zdroj: Aero VodochodyL-39NG pro Vietnam při testech v Česku. Zdroj: Aero Vodochody

Letectvo Vietnamské lidově osvobozenecké armády převezme postupně celkem 12 českých cvičných strojů.

Český výrobce letadel Aero Vodochody dodal do Vietnamu první várku letounů L-39NG. Celkem jich Letectvo Vietnamské lidově osvobozenecké armády postupně převezme 12. Dodávky mají být dokončeny do konce letošního roku. Na převzetí prvních strojů upozornil na sociální síti X Lee Ann Quann.

L-39NG je novou generací cvičného letounu L39. Plnit může také roli lehkého bitevníku. Avionika stroje je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace.

„Díky již uzavřeným kontraktům máme prakticky zaplněnou výrobní kapacitu až do roku 2025 a zájem o naše cvičné letouny je stále větší,“ uvedl již dříve Filip Kulštrunk, viceprezident pro obchod a marketing společnosti Aero Vodochody a dodal: „V porovnání s konkurencí z Itálie, Jižní Koreje nebo USA se jedná o nákladově velice dostupné a především dlouhodobě spolehlivé řešení pro moderní vzdušné síly.“

Nové stroje českého výrobce si již objednali například Maďaři, Vietnam nebo Ghana. Ministerstvo obrany České republiky pořídí čtyři letouny pro Centrum leteckého výcviku Pardubice s tím, že na další čtyři má opci.

Letoun, jehož cena se odhaduje na 10 milionů amerických dolarů, vyniká podle výrobce oproti výkonnějším cvičným strojům kategorie M-346 či Jak-130 nízkými provozními náklady a dlouhým doletem. Mezi jeho hlavní výhody patří zcela přepracovaný design letounu odpovídající moderním technologiím (např. použití kompozitových dílů, mokré křídlo, plnění paliva centrálním bodem atd.) a vysoce spolehlivý motor FJ44-4M.

Tagy Aero Vodochody L-39NG Vietnam
18 komentářů