V Karlových Varech skončilo dlouhé omezení. Ohři překlenul nový Dvorský most

Opravený Dvorský most. Foto: Magistrát města Karlovy VaryOpravený Dvorský most. Foto: Magistrát města Karlovy Vary

Nové přemostění Ohře je širší, do původních tras se dnes na jihu města vrátila i MHD.

Řidiči a cestující v Karlových Varech mohou po osmi měsících znovu překonat Ohři po Dvorském mostě. Původní most z roku 1987 nechalo město kvůli špatnému stavu zbourat a na jeho místě vznikl nový.

Zakázku za 125 milionů korun bez DPH získala společnost Eurovia CS, k otevření došlo dnes. Původní most byl v havarijním stavu, výsledky pravidelných mostních prohlídek už léta konstatovaly, že jej brzy nebude možné bezpečně provozovat, problémem byla také použitá konstrukce předpjatého betonu. V roce 2020 proto město rozhodlo o jeho demolici a výstavbě nového mostu. Díky otevření dochází také k návratu linek MHD do původních tras, stejně tak k obnovení průjezdu mezi Dvory a Tuhnicemi.

„Zhotoviteli  patří velké díky za dodržení termínu navzdory nelehké době ve stavebnictví. Neméně důležité je také to, že nový most bude oproti tomu původnímu širší, a to včetně chodníku, který je určen pro chodce a cyklisty. Most byl postaven na životnost dalších 100 let, tedy za předpokladu, že se o něj bude vlastník řádně starat,“ řekla primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO 2011).

Pro město šlo o první zakázku podle tzv. Žluté knihy FIDIC (zadavatel stanoví základní podmínky, detailní plány jsou věcí zhotovitele). Nový most má tři pole z ocelových nosníků spřažených železobetonovou deskou. Celková délka mostu je 100,5 metru, šířka 13,85 metru. Šířka komunikace je 8 metrů a chodníků 2,25 a 1,5 metru. Založení mostu je částečně hlubinné na velkorozměrových pilotách.

Během prací byla odkloněna páteřní cyklostezka Ohře, která vede pod mostem. Omezen byl také provoz lodí na řece. Po otevření mostu by měly dále proběhnout dokončovací práce na obou březích řeky Ohře.

Tagy Dvorský most Eurovia CS Karlovy Vary
Žádné komentáře