Obchvat Svitav se začne stavět koncem roku, cena v tendru klesla na 63 procent

Silnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSDSilnice I/43 a příprava stavby obchvatu Svitav. Pramen: ŘSD

Silnice I/43 je hlavní spojnicí východních Čech s Brnem a Svitavy patří k neproblematičtějším místům na trase.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo šest nabídek v tendru na stavbu úseku silnice I/43 Hradec nad Svitavou – Lačnov, což je dlouho očekávaný obchvat Svitav. S nejnižší cenou za téměř deset kilometrů nové silnice přišlo sdružení firem Eurovia a M-Silnice. Jeho nabídka ve výši 786,9 milionu je na 63 procentech ceny předpokládané (1,25 mld. Kč). „Zahájení stavby se předpokládá na konci tohoto roku,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Stavba stále čeká na stavební povolení. Podle údajů v informačním letáku má ŘSD vykoupeno 98 procent potřebných pozemků, zbývá získat 25 parcel. Ve dvou případech běží proces vyvlastnění.

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Silnice I/43, Svitavy, obchvat. Pramen: ŘSD

Přeložka má vedle motoristů přinést úlevu zejména obyvatelům žijícím v blízkosti stávajících silnic I/43, I/34 a II/366, které procházejí centrem města těsně sevřené zástavbou. Silnice I/43 navíc prochází úzkými a nízkými podjezdy pod tratěmi Brno – Česká Třebová a Žďárec u Skutče – Svitavy. Podjezdy jsou vedeny jako dopravní závada. Nově se silnice s tratěmi vůbec křížit nebude.

Novostavba bude měřit téměř deset kilometrů, součástí bude osm mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a šest protihlukových stěn. Silnice I/43 je hlavní spojnicí východních Čech s Brnem.

Tagy I/43 ŘSD Svitavy obchvat
20 komentářů